Allsvenskan i fotboll

”Kan spela boll på olika sätt”

Av: 

Pär Karlsson

Erik Karlsson

Per Bohman

FOTBOLL

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla fotbollsmatcher ställs in och att fysisk närkontakt undviks på träning.

– Det är inte att leka med, säger Mats Enquist på Svensk elitfotboll som kallat till möte i morgon för att avgöra vad beskedet ska innebära för de svenska elitklubbarna.

– Jag tror att man kan träna och spela boll på olika sätt. Man behöver inte ha den hårdaste matchen, det viktigaste är att man rör på sig och har kul när man spelar, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Folkhälsomyndigheten trappar upp i kampen för att bromsa smittspridningen.

Som en del i nya rekommendationer trycker man på att närkontakt mellan idrottsutövare bör undvikas och att man skjuter upp träningsmatcher och cuper helt.

Många av rekommendationerna är tydliga, men var går gränsen för att bedriva elitfotbollsträning? Går det att göra utan att komma i fysisk närkontakt?

Kräver samstämmig linje

Bosse Andersson, sportchef i Djurgården fotboll, räknar med att förändringarna kommer påverka klubbens träningar. Men han vill, likt flera andra klubbledare Sportbladet varit i kontakt med, invänta besked från Svensk Elitfotboll för att dra gränsen.

– Jag tror det underlättar för alla, fotboll är en enhet och jag tror det underlättar om det finns en samstämmighet. Att vi håller ihop, säger han.

Sportchefen Björn Wesström säger att AIK från och med nu följer FHM:s rekommendationer – vilket kommer få stora konsekvenser för hur de tränar.

– Jag tycker att det är upp till varje enskild klubb att lösa träningssituationen utifrån de riktlinjer som gavs i dag. Men kontaktmomentet är den stora grejen. Därför får vi hålla på med fysisk träning och teknisk träning. I viss mån taktisk träning. Det är många som måste lära sig att planera träningar på ett helt nytt sätt, säger han och fortsätter:

– En viktig sak är att klubbarna måste kunna gå för fullt ett par veckor innan allsvenskan startar. Så när experterna säger en tid där det är möjligt att spela matcher så måste lagen få ett visst antal veckor på sig att förbereda ordentligt.

”Elitspelare är inte värst...”

Sef:s generalsekreterare Mats Enquist säger att man kommer hålla möte med alla klubbar under torsdagsförmiddagen men betonar att man ämnar följa riktlinjerna precis som tidigare.

– Jag tror inte elitspelare är de värsta när det kommer till smittspridning. Det är bara att gå ner i tunnelbanan varje dag så finns det värre problem. Men vi ska inte framstå som att vi inte bryr oss utan följa de riktlinjer som finns, säger Enqvist.

Det som sticker ut när är väl skrivelsen om ”fysisk närkontakt” under träning...

– Ja, den är inte att leka med. Samtidigt uppmanar man till ungdomsträning så idrotten har mycket att ta i framöver. Men jag tänker inte spekulera i hur det påverkar klubbarna förrän vi har haft vårt möte.

Sportbladet bad generaldirektören för Folkhälsomyndigheten, Johan Carlsson, att försöka utveckla och precisera om man kan utöva fotbollsträning enligt nuvarande rekommendationer.

– Jag skulle säga ja, men man ska göra det under sådana premisser så att man inte ökar smittspridningen, det är det vi pekar på. Kan man inte göra det, kan man inte ha bra hygienregler eller se till att man inte får för mycket kroppskontakt, ja då måste man skjuta på det och ställa in, säger han.

EFD möts i krisgrupp

Väldigt många barn och äldre spelar fotboll runt om i Sverige. Som fotbollstränare, hur ska man tänka? Du pratar om att man ska undvika mycket fysisk kontakt, går det?

– Ja, jag tror att man kan träna och spela boll på olika sätt. Man behöver inte ha den hårdaste matchen, det viktigaste är att man rör på sig och har kul när man spelar, lär sig något och kommer framåt. Jag skulle vilja uppmuntra människor att vara ute och röra på sig, säger han.

Elitfotboll Dam säger också dem till Sportbladet att man kommer ha möte i sin corona-krisgrupp under förmiddagen i morgon.

Svenska Fotbollförbundet har ett möte under onsdagseftermiddagen som båda elitorganisationerna flaggar för kommer bli vägledande för hur de ska agera framåt.

Stockholms Fotbollförbund har redan meddelat att man ställer in alla planerade matcher och cupspel med omedelbar verkan så länge rekommendationen gäller. Blir det fler än fyra serieomgångar i seniorfotbollen förvandlas serien så den bara innehåller enkelmöten.


Fotnot: Statsepidemiolog Anders Tegnell sa på onsdagskvällen, angående FHM:s nya riktlinjer, i en intervju med SVT:

– Vi kommer ut med en liten rättelse som öppnar för mindre träningsmatcher och sådant.


Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Allsvenskan i fotboll

LÄS VIDARE

Bagdad Bob står upp och applåderar Bajen

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

Johan Carlson

Svensk elitfotboll

Bosse Andersson

Folkhälsomyndigheten

Svenska fotbollförbundet