Robert Laul

Laul: Är det en tävling i idioti som pågår?

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Fans utanför arenan på Mjällby–Malmö FF
Fans utanför arenan på Mjällby–Malmö FF

Först Örebro SK.

Nu fansen utanför Strandvallen.

Är det en tävling i idioti som pågår?

Att allsvenskan får spelas inför tomma läktare vilar på ett förtroende mellan idrottsrörelsen, regeringen och Folkhälsomyndigheten, FHM.

I början fungerade allt bra.

Zlatan Ibrahimovic besökte visserligen Hammarbys omklädningsrum efter premiärsegern mot Östersund FK, men det var mer en incident av det slag som gav tillfälle att påminna om vikten av att följa det gemensamt framtagna Protokollet.

Sedan kom Örebro SK:s hjärnsläpp: att ta med spelare i truppen mot IK Sirius, trots tydliga symptom på illamående utan att informera ansvarig matchläkare.

Ett svek mot Protokollet

Matförgiftning eller ej, det kan inte beskrivas på annat sätt än ett svek mot Protokollet. Det är viktigt att svensk fotboll agerar hårt och snabbt med en bestraffning som inskärper allvaret i situationen. Med tanke på att FHM:s generaldirektör Johan Carlson redan uttalat sig i frågan är det ännu viktigare att idrotten agerar kraftfullt.

Som om inte detta vore nog fick vi ytterligare en situation i går.

Under svenska cupen-mötet mellan Mjällby och Malmö FF samlades supportrar till båda föreningarna (enligt rapporterna) utanför Strandvallen för att heja på sina lag. Detta trots att ett av de sista, stora orosmomenten som bekymrade statsepidemiolog Anders Tegnell inför att släppa på fotbollen var just att supportar skulle samlas utanför arenorna.

Malmöspelare firar efter cup-avancemanget.
Malmöspelare firar efter cup-avancemanget.

Tegnells sista oro

Detta tonades ner av flera supporterorganisationer som menade att Tegnells oro var överdriven.

– Supportrarna ska ses som en resurs och inte en riskfaktor, skrev exempelvis Änglarnas ordförande i ett öppet brev till statsepidemiologen.

Sofia Bohlin, ordförande för SFSU, sa till Sportbladet att folk inte kommer ”tappa allt sens och vett” bara för att det spelas fotboll.

– Jag känner en stor trygghet i att supporterrörelsen fortsätter ta ett stort ansvar precis som man gjort i sitt vardagliga liv i pandemin, sa hon Sofia Bohlin.

En tävling i idioti?

Några månader senare måste jag fråga mig: är det en tävling i idioti som pågår? Förstår inte fansen utanför Strandvallen att de riskerar hela elitfotbollens framtid? Vi har ingen aning om hur FHM och regeringen resonerar här. Rätt vad det är kan pandemihanteringen hamna i ett nytt läge, det behövs visas handlingskraft och de kanske anser att fotbollsrörelsen ändå inte klarar att att leva upp till det förtroende som givits den.

Efter matchen uttalade sig dessutom MFF-spelaren Jonas Knudsen för Fotbollskanalen om supportrarnas närvaro i uppmuntrande ordalag:

– Det var fantastiskt. Vi saknar fansen och att spela framför dem. Våra fans är en jättestor del av sporten och vi ska inte glömma att vara stolta över dem. Vi har fantastiska fans i Malmö, sa Knudsen.

Polisiär fråga, verkligen?

Vackra ord, visst, men samtidigt ett nytt världsrekordsförsök i dumhet. Ett så insiktslöst perspektiv på situationen gör att jag undrar om det behövs någon form av intelligenstest för att få spela i fotbollsallsvenskan?

Åtminstone skickar det en skarp signal till samtliga föreningar att utbilda sina spelare här och nu, samt förklara vad det är som gäller och står på spel. Inte minst ur perspektivet att publiken ska få komma tillbaka till läktarna, när lagar och förordningar medger det igen.

Ordföranden för Svensk elitfotboll Lars-Christer Olsson är kritisk till gårdagens supportersamling, men menar att det ytterst är en polisiär fråga eftersom det sker utanför arenorna. Då tänker jag: tycker svensk fotboll verkligen att det är detta polisen ska lägga sina resurser på? Att hålla rent utanför arenor när fotbollen missköter det förtroende allt vilar på?

Här måste svensk fotboll kunna agera tydligare. Hyr in vaktbolag som kan patrullera arenorna om dialogen med supporterrörelsen havererat. Det kan omöjligen vara skattebetalarna som i ett redan ansträngt läge ska behöva ta denna fotbollsnota också.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.