Lagkamraten berättar om oron för Ronaldo

Av: Anton Johansson

Publicerad:
Ronaldo.
Foto: Manu Fernandez / TT NYHETSBYRÅN
Ronaldo.

Inför finalen i fotbolls-VM 1998 saknades Ronaldo.

Något som skakade lagkamraterna.

– När jag åkte till arenan var han fortfarande på sjukhuset, säger den brasilianske målvakten Dida till CNN.

En 21-årig Ronaldo var Brasiliens stora stjärna under VM 1998. Men lite över en timme innan VM-finalen mot Frankrike slog nyheten ner som en bomb: Ronaldo fanns inte med i startelvan.

Ronaldo har tidigare berättat att han drabbades av krampanfall och tvingades uppsöka sjukhus.

Varför är ett mysterium än i dag men en populär teori har varit att det berodde på ett epilepsianfall till följd av för mycket TV-spel. Den världsberömde kardiologen Bruno Carù har dock sagt att brasiliaren satt i en onaturlig position vilket klämde ett litet organ vid halspulsådern som styr hjärtfrekvens och blodtryck och gjorde att han svimmade.

”Alla var helt tysta”

När det brasilianska laget anlände till arenan inför finalen spreds det en oro i laget när Ronaldo inte var där, berättar målvakten Dida.

– Jag kunde se att alla såg lite konstiga ut och var helt tysta, vilket är ovanligt för brasilianare under en VM-final. Någon sa: 'Ronaldo mår inte bra och har åkt till sjukhus', säger han till CNN.

– Ingen vet fortfarande hur och varför det här hände. När jag gick till arenan var han fortfarande på sjukhuset. Vi var alla så oroliga och ledsna och visste inte vad som hade hänt.

Foto: UWE LEIN / TT NYHETSBYRÅN
Dida, här i Milan-tröjan.

Men i sista stund beslutades det att Ronaldo skulle spela från start.

– När han kom dit och sa att han ville spela, blev det en glädjeexplosion och lite hopp. Vi visste alla att Ronaldo kunde göra vad som helst i en match, säger Dida.

Men det var inte samma Ronaldo som tidigare under turneringen. Insatsen var blek, och det var även det brasilianska lagets, och hemmanationen Frankrike vann komfortabelt med 3–0.

Bättre fyra år senare

Fyra år senare var Brasilien i VM-final på nytt, och då gick det bättre.

Ronaldo gjorde båda målen när Brasilien besegrade Tyskland med 2–0. Och enligt Dida – som var rumskompis med Ronaldo – hade han ett finger med i spelet när det kommer till förberedelserna.

– Vi tog det lugnt, spelade golf och somnade. Vi vaknade glada och redo att spela, säger han.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN