Nilla Fischer om sista titeln och livet efter Wolfsburg

Publicerad 2019-05-05

WOLFSBURG. Ett idylliskt lantliv väntar på Nilla Fischer i Sverige.

Men först ska ytterligare en tysk titel med Wolfsburg bärgas.

– Jag hoppas att vi löser det på söndag för i sista matchen helgen efter lär jag inte kunna hålla tillbaka tårarna, säger mittbacken.

Det är isande kallt i vinden i den fabrikstunga staden. Ett väder som får leenden att stelna, men när Nilla Fischer och danska stjärnan Pernille Harder joggar sig varma på Wolfsburgs träningsanläggning är det med muntra miner.

Bredvid planen denna fredag eftermiddag står Kristin Gehrmann och Anika Möller från supporterklubben Wölfinnen Family och huttrar. De följer varje steg idolerna tar på planen. Nilla Fischer tillhör favoriterna.

– Hon har en stor roll, hon agerar med ett stort hjärta och leder sitt lag. Vi kommer att sakna henne, säger Kristin Gehrmann.

Vill prata om mer än fotboll

Liknande ord har Nilla Fischer fått höra från fler fans de senaste veckorna. Det berättar hon för Sportbladet när vi ses för ett samtal och en stark kopp kaffe på Super Leggera i centrala Wolfsburg, en kvarts promenad från klubbens faciliteter.

– Det är många som de senaste veckorna kommit och sagt att de kommer att sakna mig, att jag har betytt mycket för klubben och att jag lämnar ett tomrum efter mig. Det känns fantastiskt kul att höra. Jag har försökt sätta avtryck och det verkar som att jag har gjort det också, säger Nilla Fischer som inspirerat till diskussion och drivit frågor om mångfald.

– Jag har försökt få folk att tala om andra ämnen än bara fotboll. Tyskland är mer konservativt än Sverige och jag har försökt öppna upp för annat tänk, säger Nilla Fischer.

Vad har åren i Wolfsburg betytt för dig som spelare?

– Det har betytt mycket fotbollsmässigt. Det finns definitivt saker att förbättra, men det är en proffsig miljö. Man behöver inte oroa sig för något utan bara prestera. 

Hur skulle du beskriva klubbens syn på er som damlag?

– Det som skett under åren är en förändring på damsidan som innebär att alla är proffs och kan träna. När jag kom var det träning halv nio på morgonen och på eftermiddagen eller kvällen för folk jobbade. Andra, tredje året ändrades det mycket. Nu tränar vi när det passar för vår återhämtning. Den utvecklingen har skett snabbt och lönemässigt är den en förbättring som är positiv. Samtidigt finns det ingen närmare koppling med herrsidan jämfört med hur det var när jag kom, det är samma. Det tycker jag är något som borde bli bättre. Vi är en klubb, men är vi verkligen det? Vi har inget med varandra att göra på dam- och herrsidan.

Stark vinnarmentalitet

En erfarenhet som Nilla Fischer kommer att bära med sig till allsvenskan är förmågan att vinna. Hon har skördat titlar med Wolfsburg, som vann sin femte raka cuptitel i onsdags och som kan vinna ligan för tredje året i rad på söndag.

Det finns en stark vinnarmentalitet.

– Det finns det definitivt. Jag kan inte sätta fingret på vad det är, det tyska. Men det är 90 minuter som allt handlar om att ge 110 procent. Det är fantastiskt lärorikt att vara här och spela. Det sättet att bara köra på kommer jag att ta med mig.

Till Linköping?

– Det är planen… De har det förstås själva också, men det är en av de delar som jag vill bidra med. Jag kommer dit för att att jag vill fortsätta att vinna. Jag tycker att det har sett bra ut till en början för laget.

Men Rosengård har också ett vassa ut?

– Ja, men det kommer att vända. Man kan säga att jag flyttar hem för familjens skull, men jag går till Linköping för att bidra med vad jag kan för att vi som klubb ska vinna.

Efter sex år i Tyskland finns ett nytt liv i Sverige runt knuten. Hustrun Mika och sonen Neo väntar i det nya huset utanför Linköping.

– Vi bor på landet och har en drömbild av odla egna grönsaker. Vi har några hektar land, eller mark, och tänker att vi ska ha någon häst och hönor. Jag växte själv upp på landet och det är en fantastisk miljö om du kan vara i närheten av djur tycker jag, samtidigt som vi har nära in till stan, berättar Nilla Fischer som är tacksam för stödet från sin fru.

– Mika har mer än nog att göra just nu. Det är fantastiskt att hon varit här i sex år med mig och sen är hemma själv i ett hus med en son på snart ett och ett halvt. Jag är väldigt imponerad av henne som människa, säger Nilla som blir Linköpings spelare efter sommarens VM.

Men innan familjen återförenas ska en titel bärgas.

På söndag väntar Hoffenheim borta för Wolfsburg och lagets tredje raka ligatitel kan säkras. Bayern München är tvåa, sju poäng efter med en match mindre spelad.

– Det är vi själva som kan förstöra det, jag tycker vi har kvalité för att inte göra det. Det skulle vara om det sätter sig i våra huvuden. Det handlar om en vinst, det kan räcka med oavgjort. Jag tror att Bayern kommer att ta den chans som finns, säger mittbacken.

Visionen och ambitionen är att avgöra ligan på söndag. Bäst så tycker den svenska landslagsbacken. Hemmamatchen den 12 maj blir hennes tack och farväl till fansen och klubben smider hemliga hyllningsplaner.

Ifjol grät hon när ett par lagkamrater spelade för sista gången i den grönvita tröjan. Det lär bli än mer känslosamt den här gången.

– Tårarna kommer att komma, säger Nilla Fischer.