”Ska inte barnen få leka utomhus?”

Borgarrådet uppmanar regeringen att agera: Kommer få väldigt stora följdeffekter på idrottslivet i hela landet.

Bullerskydd för en miljard kronor bara i Stockholm – det är idrottsförvaltningens alarmerande prognos efter Sportbladets granskning av domarna kring Boovallen i Nacka.

Nu uppmanar idrottsborgarrådet Jonas Naddebo (C) regeringen att agera innan problemet sprider sig över såväl städer som aktiviteter.

– Ska inte barnen få vara utomhus och leka? Lagar och regler och byråkrati får ha sin gång men till slut måste någon bara säga att det här inte är rimligt.

Idrottsplatsen Boovallen i Nacka utanför Stockholm har fått strikta öppettider och krav på uppförande av bullerplank efter att grannar klagat på ljudet från planerna. Mark- och miljödomstolen dömde, efter att ha likställt ljudet från fotbollsplanen med industribuller, till grannarnas fördel.

Kommunen har nu sökt prövningstillstånd till Mark- och miljööverdomstolen i en process som kan bli prejudicerande för hela landet.

”Helt orimligt”

Efter att ha läst Sportbladets granskning av bråket i Nacka bad idrottsborgarrådet Jonas Naddebo (c) idrottsförvaltningen i Stockholm att räkna på effekten av en sådan utveckling. Svaret?

Totalt 150 färre träningstimmar per dag (!) för stadens fotbollslag fram tills bullerskydd är uppförda kring stadens planer. Därefter 64 förlorade timmar varje dag trots investeringar på över en miljard kronor bara i bullerplank.

– Alla hör ju att det låter helt orimligt att lägga så mycket pengar bara för att upprätthålla de planer vi har i dag och jag tror inte ens den miljarden räcker, säger Naddebo.

Kanalplan är en av arenorna i Stockholm stad.
Kanalplan är en av arenorna i Stockholm stad.

Hur ser du på att det här kan bli en fråga för hela Sverige?

– Stockholm har ändå relativt stora muskler men om du tittar på andra kommuner som kanske precis gjort en av sina stora investeringar i en ny konstgräsplan. Det kommer få väldigt stora följdeffekter på idrottslivet i hela landet. Jag delar verkligen fotbollsförbundets rädsla i den här frågan, säger Naddebo och fortsätter:

– Tänk om det sprider sig till andra idrotter. Basket, om det bullrar för mycket. Eller lekplatser. Ska inte barnen få vara utomhus och leka? Det blir en orimlighet i de här frågorna. Lagar och regler och byråkrati får ha sin gång men till slut måste någon bara säga att det här inte är rimligt.

Jonas Naddebo (C) är idrottsborgarråd i Stockholm.
Jonas Naddebo (C) är idrottsborgarråd i Stockholm.

Faktum är att farhågan redan infriats. De senaste åren har fotbollsplaner i Göteborg, Växjö, Norrköping och Sundbyberg redan påverkats av bullerreglerna. I den sistnämnda är planen i Ursvik, precis bredvid gamla E18, nu belagd med matchförbud för seniorer.

Vädjar till idrottsministern

Jonas Naddebo vädjar nu till regeringen och idrottsminister Amanda Lind att inte vänta på nästa domstolsbeslut utan att agera redan nu.

– Jag bad så fort det här uppdagades min förvaltning att titta på kostnaderna för hur det skulle kunna påverka vår förvaltning. Den nödbromsen har jag dragit i så att jag kan ha argument för orimligheten i det här och nu tycker jag att riksdag och regering måste ta de här frågorna på allvar. För oavsett vad domstolen kommer fram till så är det en orimlighet att det ska gå till på det här sättet och då måste man ändra lagen.

– Jag tycker att regeringen ska ta ett initiativ och jag uppmanar idrottsministern att visa en politisk vilja och sätta igång ett arbete.

Vad säger du till de grannar som faktiskt känner sig största av ljudet från fotbollsplanen?

– Jag tycker att det borde finnas en förståelse för att jag själv och mina grannars barn behöver den här idrotten. Vi läser forskning som säger att barn och ungdomar rör på sig mindre och det är väldigt oroande för folkhälsan och deras förutsättningar att leva ett fullgott liv framöver. Det här är ett rent samhällsintresse.

"Vi har bullerskydd på skolan Vasa Real, ett stort grått plank. Det blir inga vackra stadsmiljöer och framförallt skapar det barriärer mellan människor."
"Vi har bullerskydd på skolan Vasa Real, ett stort grått plank. Det blir inga vackra stadsmiljöer och framförallt skapar det barriärer mellan människor."
Så säger läsarna
Skriv inlägg
 • Bor själv några kvarter i från Aspuddens idrottsplats som är utrustad med en formidabel högtalaranläggning. Av någon outgrundlig anledning används den till att spela musik på koncertnivå i pauserna. Det är det enda som stör. Hejandet, tjoandet och tjiandet under match är helt ok, men musiken...

  Mungo
 • Vi bor 5 meter ifrån järnvägen. När vi flyttade hit så gick det 2 till 3 tåg om dagen. Numera går det minst ett tåg i timmen. Ska vi försöka få tillbaka tiden då det gick få tåg! Bullervall hjälper inte då många gamla godsvagnar har orunda hjul så marken vibrerar. Ska vi förbjuda tåget som är det miljövänliga alternativet.Ett tåg med timmer motsvarar ca 20 långtradare.

  Hasse
 • Jag bor själv nära en fotbollsplan som massa lag både tränar på och har turneringar på helgerna. Kan säga att det är ett jävla liv från tidiga mornar på helgerna, främst från ledarna, föräldrar och andra som står och tittar på och gapar för full hals. Givetvis ska barn/ungdomar och även vuxna ha plats att idrotta på. Men man ska heller inte underskatta dom ljud som faktiskt blir. Dom som inte har förståelse för dom som lider av allt gap&skrik har nog aldrig bott så pass nära och blivit störda själva. Alla vill inte bli väckta tidigt varje helg av skrikande tränare/föräldrar.

  Kalle
 • Barn o ungdomar måste faktiskt anpassa sig till vuxenvärlden hmm. Hur tänker man.Häpnadsväckande debatt att följa här nedan, och hur kan Mark o Miljödomstolen kan döma till deras fördel. Ska vi inte låta våra barn och ungdomar får röra på sig, även vi vuxna bör göra det mer.Vi blir fler som bor i detta avlånga land och då blir belastningen större på våraidrottsplatser mmSluta och gnäll och flytta ut på landet.

  Micke
 • Jag skulle behöva ett Luktskydd av ngt slag. Det är hemskt att bo granne med en restaurang som lagar god mat hela dagarna. Jag är ju konstant hungrig pga den goda doften. Fast det kanske inte är ett problem, ja jag vet inte.

  Emil
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.