Östersund får tillbaka elitlicensen

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Överklagandenämnden ger Östersund rätt.

Jämtlandsklubben får tillbaka elitlicensen för 2020.

Östersund har kvar platsen i allsvenskan, och Brage har platsen i superettan.

Svenska Fotbollförbundets överklagandenämnds beslut togs emot med stor glädje i Östersund.

Nämnden ger Östersund rätt mot licensnämnden som nekade klubben elitlicens.

– Vi är fruktansvärt glada och lyckliga. Vi är oerhört tacksamma för det hårda jobb och alla timmar som har lagts ner av alla i föreningen, säger Östersunds pressansvarige Niclas Lidström.

Vad har ni för uppfattning att överklagandenämnden gått på?

– De senaste veckorna har varit riktigt bra då vi gjort vårt bästa för att få igenom överklagan. Vi har fått in mycket pengar och nya bevis, vi har fått in väldigt mycket pengar och löften om pengar. Det har handlat också om tolkningar och bedömningar av regelverket, det har handlat om att förtydliga en antal punkter för förbundet. Vi har också reserverat en pott med pengar för Samman Ghoddos-affären, den är väl tilltagen och enligt överklagandenämnden var den till och med i överkant.

Hur fortsätter ni det sportsliga arbetet inför nästa säsong nu?

– Det fortsätter oförändrat, vi har hela tiden planerat för att spela i allsvenskan. Vi har känt oss trygga i vår situation, men vi ska nu kavla upp ärmarna och genomföra det vi har påbörjat.

”Under kontroll”

I förra veckan meddelade Östersund att de samlat in drygt tre miljoner kronor och att ”alla skatter är betalda och lönen planeras att betalas ut i december som planerat”.

Östersund ska skära ner runt 30 miljoner från den kostnadsmassa som klubben hade under 2019.

– Vi har på punkt efter punkt klargjort för överklagarnämnden att vi har läget under kontroll. När det gäller Ghoddos-affären har vi reserverat cirka 10 miljoner kronor i kommande säsongs budget, något som vi förklarat för licensnämnden men som nu har klargjorts ytterligare, säger Östersunds vd Lennart Ivarsson.

Jämtlandsklubben får tillbaka elitlicensen för 2020.
Foto: Bildbyrån
Jämtlandsklubben får tillbaka elitlicensen för 2020.

Enhälligt beslut

Nämndens beslut att bifalla Östersunds överklagan var enhälligt.

Svenska Fotbollförbundets licensnämnd som inte gav Östersund elitlicens för 2020 får inte överklaga till Riksidrottsnämnden när Östersund fått tillbaka elitlicensen från överklagandenämnden.

– Överklagandenämnden har visserligen funnit att de föreligger ett antal osäkerheter kring Östersunds bedömningar av att kunna bedriva sin verksamhet under säsongen 2020. Regelverket kräver dock att en förenings bedömningar ska vara ”uppenbart orealistiska” för att elitlicens ska kunna nekas. Utifrån det material som Östersund presenterat, vilket till viss del skiljer sig från det som åberopades vid licensnämndens prövning, har överklagandenämnden konstaterat att Östersunds bedömningar inte är ”uppenbart orealistiska”, varför överklagandet har bifallits och elitlicens har beviljats, säger överklagandenämndens ordförande Martin Holmgren.

Brage skriver på sin webbsida: ”Nu fortsätter det hårda arbetet inför kommande säsong och vi ser fram emot att ta oss an Östers IF på Myresjöhus Arena i premiären. Hemmapremiären spelas sedan på Domnarvsvallen mot nykomlingen Ljungskile SK.”

För Östersund väntar hemmamatch mot nykomlingen Mjällby i allsvenskan.

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.