Danska polisen: ”Det var som en krigszon”

Av: Ossian Flodmark

Publicerad:
Uppdaterad:

Malmö FF kritiserade polisen i ett uttalande och ifrågasatte deras metod under matchen mot FC Köpenhamn.

Nu svarar Köpenhamnspolisen.

– Det var som en krigszon, säger deras chefpolisinspektör Peter Dahl till danska BT.

Innan matchen mellan FC Köpenhamn och Malmö FF i Europa League ska Köpenhamnspolisen på plats ha sprayat tårgas mot skånska supportrar. Malmö FF gick tidigare ut i dag och ifrågasatte polisens agerande i ett uttalande.

”Polisen väljer att relativt sent agera mot dessa individer genom att använda tårgas och våld i marschen. Resultatet av Polisens åtgärd blev att flera av övriga MFF-supportrar i marschen blev drabbade av de fysiska och psykiska effekterna av tårgasen”, skrev klubben bland annat.

1 av 4 | Foto: TT / TT NYHETSBYRÅN

”Tvungna att barrikadera sig i simhallen”

Nu svarar Peter Dahl, chefpolisinspektör på Köpenhamnspolisen.

– En sådan klubb bör gå till sig själva och titta på de huliganer de har. Det är lite patetiskt att de har massa medföljande huliganer som kastar flaskor, stenar, skjuter med fyrverkerier och kastar pyroteknik mot polisen, och så är det helt plötsligt polisens fel, säger Dahl till danska BT.

Polisen hamnade enligt Dahl i en situation där självförsvar var högst nödvändigt.

– Polisen agerade i nödvärn när de använde tårgas för de var så pressade av MFF-supportrarna att de inte kom därifrån. Vi hade poliser som var tvungna att barrikadera sig i simhallen, säger Dahl till nyhetsbyrån Ritzau.

– Det var som en krigszon, något som kan liknas vid de värsta oroligheterna som inträffat i Köpenhamn. Då blir det fullständigt fel när en klubb kommer med sådan här oproportionerlig kritik.

Har en annan åsikt

Även FC Köpenhamn har valt att kommentera Malmö FF:s uttalande där de är tydliga med att man har en annan åsikt.

– Malmö-fansen ankommer först 45 minuter före avspark, fast att de upprepade gånger fått höra att de skulle komma i tid. Vissa kan uppleva att det tar lång tid och sedan kan de få panik för att komma in och trycka på framåt. Det är här problemet uppstod; för att de kom för sent. Vi ska ha in 2 500 människor, och det är svårt att lyckas med, säger kommunikationschefen Jes Mortensen till tipsbladet.dk.

Publicerad:

LÄS VIDARE