Billborn: ”63 poäng räcker för att vinna guld”

avRobert Laul

Foto: BJÖRN LINDAHL

Guldstriden går vidare med nya stormatcher till helgen.

Särskilt AIK har ett besvärligt läge inför derbyt mot Djurgården, anser Bajen-tränaren Stefan Billborn.

– Jag tror AIK känner att det vore förödande att förlora, säger han.

En omgång återstår innan det är landslagsuppehåll i allsvenskan – och det är inte vilken omgång som helst. När det kommer till guldstriden ser matcherna ut så här: Malmö FF möter Kalmar borta, Hammarby möter IFK Norrköping borta och sedan Stockholmsderbyt AIK-Djurgården på Friends.

Dessförinnan ska både Malmö och AIK kvala till Europa League. Medan MFF lär ta sig vidare ser det tuffare ut för Gnaget som behöver hämta upp 0–2 mot skotska Celtic.

Sportbladet tog ett rejält snack med Hammarbys tränare Stefan Billborn om hans tankar och funderingar just nu. Billborn tror inte att AIK blir en farligare guldstridskonkurrent av att missa Europa League, vilket annars är en vanligt förekommande åsikt.

– Nä, jag tror AIK blir bättre av att vara med i Europa League. Jag tror man får en boost av det. Jag tror inte att det är något problem att koncentrera sig på två saker, säger Stefan Billborn.

”Förödande att förlora”

Om AIK även förlorar söndagens derby mot Djurgården tror Billborn att Gnaget kan få det riktigt jobbigt.

– Jag tror AIK kanske känner att det vore förödande att förlora. Och jag tror Djurgården är väldigt nöjda med ett kryss. Jag tror inget av lagen spelar på kryss, däremot kanske AIK täpper till och Djurgården anfaller på det de får. Det har de gjort förut.

Hur går det?

– Det är öppet, men jag kan mycket väl tänka mig att det blir ett kryss.

Hoppas du på det?

– Nej, jag hoppas nog ingenting egentligen. Jag kommer inte att bry mig nämnvärt om den matchen, även om det låter lite konstigt, säger Stefan Billborn.

”Jag blev förvånad”

Hammarbytränaren – precis som hans spelare – är noga med att fokus ska ligga på egna prestationerna och kommande Hammarby-match. Men Billborn medger att han blev förvånad över att Djurgården besegrade Malmö borta i senaste omgången.

– Ja, det måste jag säga. Det var starkt av Djurgården. Men Malmö är ett lag som spelar mycket på fart och fysik. Djurgården är ett av lagen som kan matcha dem där.

– Djurgården är duktiga på att ta tillvara på det som bjuds, samtidigt kunde Malmö inte riktigt förvalta ett par klara chanser. Då vinner man matchen om man kan stå upp på det sättet Djurgården gjorde, säger Stefan Billborn.

”…på en slåtteräng i slutet av oktober”

Däremot tror inte Billborn att Djurgården drar ifrån i tabellen.

– Det blir tuffare matcher nu mot slutet. Man ska inte glömma de här höstmatcherna som kommer sedan. I slutet av oktober ska de iväg för att möta något bottengäng som krigar som fan på en jävla slåtteräng.

Stefan Billborn tror att det kommer räcka med 62-63 poäng för att vinna årets allsvenska. Hammarby har just nu 41 poäng med 27 kvar att spela om.

– Inget lag kommer vinna nio raka, men vinner man sju av nio så tar man det nog fan. Om det är rätt matcher. Jag tror inte det blir några 67 poäng i år (allsvenska poängrekordet), jag tror det blir 62–63 poäng. Om det nu blir så jämnt som jag tror i de här matcherna där alla möter alla.

Djurgården har 47 poäng. Du tror de tar max 15-16 till?

– Man har har trott många gånger att det ska bli nytt poängrekord i allsvenskan. Visst, det är 27 poäng kvar att spela om, men att Djurgården skulle få typ 72 poäng ser jag som osannolikt.

”Vi är jävligt bra på det”

Närmast för Hammarbys del väntar IFK Norrköping på bortaplan, en match som spelas efter derbyt på söndag kväll. Stefan Billborn ser det som lite oklart vilken matchbild som väntar.

– Norrköping spelar en väldigt direkt fotboll. Ännu mer direkt nu än de har gjort förut. Våra senaste möten har varit lite olika. På hemmaplan har vi haft mycket boll och stundtals spelat ut dem. Borta har det blivit omställningar för oss medan de drivit på.

Stefan Billborn menar att för Hammarby spelar det inte så stor roll vilken matchbild det blir.

– Väljer de att spela ett så direkt spel blir det ännu lättare för oss att ställa om. Vi kommer inte ha någon ambition att backa hem och kontra, däremot om det blir ett sådant spel så är vi jävligt bra på det också, tycker Stefan Billborn.

Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Han tillägger:

– Det är lätt att glömma bort det där. Många som tittar på oss ser nog mycket passningar och stort bollinnehav. Men vi är också extremt bra på att ställa om. Sista tio matcherna har vi utvecklat det genom att Alexander Kacaniklic är otroligt bra på att driva in bollen mot motståndarens backlinje. Samtidigt har ”Mujo” (Muamer Tankovic) förstått att utnyttja att ta fart på första tillslaget. Sedan har vi Aron Johansson som kan gå på djupet vilket gör att vi helt plötsligt får ett helt annat djupledshot än vi haft tidigare. Vi blir mer och mer svårlästa.

”Motståndarna får fundera”

– Samtidigt är det som det är med filten – ska man värma fötterna eller ska man värma huvudet?

När du snackar om Hammarby låter det som den täcker hela kroppen?

– Nej, den gör ju inte det. Man får offra och riska lite. Men motståndaren får fundera, framför allt de bättre lagen: ska de gå högt eller ska de stå kvar? Jag upplever att vi hanterar bägge delarna. Det är lätt att säga att man ska gå högt mot Hammarby, men vad händer om vi då spelar en längre passning och flyttar fram massa folk? Det kan gå fort då.

Hammarbytränaren vill fortfarande inte prata om guld eller specifika placeringar.

– Det känns bra. Det känns som vi blir lite bättre hela tiden, sedan får vi se hur långt det räcker, säger Stefan Billborn.