”Fick reda på det efter uttagningen”

Muamer Tankovic försökte byta landslag – fick beskedet i onsdags

Av: Patrik Brenning

Publicerad:

Muamer Tankovic undersökte möjligheten att byta landslag till Bosnien.

Först efter att 24-åringen tagits ut i den svenska EM-kvaltruppen fick han beskedet att det inte gick.

– Det är helt nytt. Vi har inte vetat om det speciellt länge, säger landslagschefen Stefan Pettersson till Expressen.

Muamer Tankovic har varit kluven kring sin landslagsframtid. Enligt Bosniens fotbollsförbund skickade 24-åringen in en formell ansökan om att bli spelklar för Bosniens landslag vilket fick förbundet att inleda en ansökan om landslagsbyte hos Fifa. Först så sent som på onsdagen fick det bosniska förbundet beskedet av Fifa att Tankovic valt det svenska landslaget istället.

”Efter att ha bekräftat att han vill spela för Bosnien har Muamer Tankovic, för andra gången, ändrat sig”, skriver det bosniska fotbollsförbundet på sin hemsida.

”Var inte möjligt”

Den svenska landslagschefen Stefan Pettersson bekräftar för Expressen att Svenska fotbollförbundet bistått Tankovic i arbetet för att byta landslag.

Tankovic.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Tankovic.

– När vi tittade på allt visade det sig att det inte var möjligt för honom att byta. Det är ett antal kriterier man måste uppfylla. Våra jurister har tittat på det här, även hans jurister har gjort det. Det visade sig till slut att han inte kan byta, säger Pettersson.

”Har varit splittrad”

Expressen: När fick han besked om att det inte var möjligt att byta?

– Det var efter uttagningen nu. Det är helt nytt. Vi har inte vetat om det speciellt länge. Men man ser inga tecken på det någonstans på honom nu. Han är jätteglad över att vara här och ser fram emot det här jättemycket.

Tankovic har spelat för Sveriges U17-, U19-, U21- och U23-landslag samt gjort två träningslandskamper för a-landslaget. På torsdagen kan 24-åringen tävlingsdebutera som senior i EM-kvalmatchen mot Färöarna.

– Han har varit lite splittrad själv så klart. Han är en spelare som får en fråga från ett land där hans familj har sina rötter. Det är klart att man blir glad och stolt över det. Det kan vara en väldigt svår balansgång. Skulle han kunna hade han nog gärna spelat för båda landslagen. Men vi vet att han alltid har ställt upp för Sverige. Han har väl gjort ungefär 60 ungdomslandskamper för Sverige och var med nu senast på januariturnén. Han har sett fram emot det här jättemycket, säger Pettersson.

Publicerad: