Molins kritik mot fyra senaste MFF-tränarna

”Det tycker jag är rätt, så enkelt är det”

Reporter: Johan Flinck

Publicerad:

MALMÖ. Under Jon Dahl Tomasson ska MFF sluta anpassa sig efter motståndet.

Det har Guillermo Molins efterlyst sedan Rikard Norlings dagar.

MFF-stjärnan riktar samtidigt vass kritik mot Uwe Rösler.

– Nu känns det som att form styr. Det är så det ska vara, säger veteranen om startelvan.

Molins och Tomasson tänker mer lika.
Foto: Bildbyårn
Molins och Tomasson tänker mer lika.

Guillermo Molins har inte fått något jättestort förtroende från Jon Dahl Tomasson.

Men anfallaren gillar mycket av det Malmö FF:s nye tränare har fört in i laget.

En stor skillnad nu mot för ett år sedan under Uwe Rösler är ovissheten kring startelvan, menar Molins.

Då cementerade Rösler elvan tidigt.

– I fjol kunde man avläsa startelvan i januari. Då är det 15 spelare som redan i januari känner att det här bli tungt och gör så här, säger Molins och hänger ner med huvudet symboliserande en ”gamnacke”.

Kändes det som kampen om om platserna stängdes med matcherna mot Chelsea (i Europa Leagues sextondelsfinal i februari)?

– Ja, det var färdigt, säger Molins.

”Öppet om positionerna”

Han missade matcherna mot Chelsea på grund av skada och tog sedan aldrig en ordinarie plats under Rösler.

– Jag hoppade in emellanåt, gjorde två mål i en match men det var bänken i två matcher efter det ändå. Den formen jag var på väg in i blev aldrig utväxlad. Man stannade bara kvar på samma ställe.

Det är annorlunda i dag, under Tomasson.

– Det är öppet om positionerna. Vissa kanske är säkrare än andra men det är ett öppet race. Nu känns det som att form styr. Det är så det ska vara. Spelar jag dåligt tycker jag inte att jag ska spela. Spelar jag bra tycker jag att jag ska spela. Det gäller alla.

– Inte bara ”jag gillar honom, jag gillar honom mindre – han spelar”. Fast han inte har gjort mål på 55 matcher så spelar han ändå, säger Molins och syftar på hur Rösler tog ut laget.

Foto: Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN
Molins och Rösler.

Anpassningen började med Hareide

Molins ser också en annan stor skillnad med Tomasson jämfört med Rösler, ja egentligen alla tränare MFF haft sedan Rikard Norling lämnade 2013: MFF ska spela sitt eget spel och inte anpassa sig så mycket efter motståndarna.

– Nu verkar det som att vi ska gå för det i varje match och spela likadant i varje match och så får motståndaren anpassa sig efter oss. Det tycker jag är rätt, så enkelt är det. Vi är säkra på det vi gör och så får de anpassa sig efter oss. Så var det om man går tillbaka 7–8 år. Då fick alla anpassa sig efter oss. Hemma på Stadion fick de spela efter vår pipa, likadant om vi åkte iväg – de fick spela efter vår pipa, säger Molins.

– Den (anpassningen) började lite med Åge (Hareide, som kom 2014). Han kom till klubben och sa att vi spelade fruktansvärt bra fotboll. Men vi skulle bli lite mer cyniska och gå lite mer framåt, anpassa oss efter europeisk fotboll. Vi vann guldet 2014 och kom ut i Champions League. Det var egentligen det ultimata.

Vågade inte gå för seger

Sedan, menar Molins, blev anpassningen efter motståndaren allt större och som längst gick det under Rösler.

– Jag minns en träningsmatch mot Trelleborg på konstgräset på plan nio. Vi gick igenom hur de spelade, hur de hade sina fasta och hur de stod i försvaret. Jag tänkte ”det här är Trelleborg, som vi bara ska spela spela ut”.

– Vi spelade ut i en match i fjol och det var i sista omgången mot Örebro. Då jagade vi mål och gjorde fem mål. Det var vår bästa match i allsvenskan i fjol.

Molins menar att MFF inte missade guldet i fjol på alla missade straffar, som många pekat på, utan på att man inte vågade gå för seger i flera av toppmötena.

– Jag tycker att vi förlorade på de oavgjorda matcherna. Vi hade matcher där vi skulle gått för vinst men där vi inte gick för vinst, som Djurgården borta. De låg etta och vi var fine med 1-1. Jag tycker ”vi är Malmö FF, vi går för det”. Förlorar vi så förlorar vi. Men om man går det för i tre matcher så kanske man vinner två och förlorar en. Då är det sex poäng i stället för tre. säger Molins.

I dag ska MFF gå ut och spela sitt eget spel igen när man ska säkra gruppsegern i Svenska cupen mot AFC Eskilstuna.

Publicerad: