”Räcker inte med att inte vara rasist”

Taison lämnade planen utvisad och i tårar.

Efter att ha blivit utsatt för rasistiska påhopp.

Nu ger Sjachtar Donetsks brasse sin syn på händelsen.

”Jag kommer aldrig tystas för en sådan omänsklig och föraktlig handling”, skriver han.

Det var i slutet av gårdagens ukrainska ligamöte mellan serieledande Sjachtar Donetsk och Dynamo Kiev som det rann över för Taison, Sjachtars brasilianske mittfältare hade fått utstå rasistiska påhopp från motståndarklacken och i frustration gav han supportrarna fingret och sköt upp bollen mot dem.

För osportsligt beteende valde domaren att ge Taison rött kort. 31-åringen bröt ihop och började att gråta samtidigt som han lämnade planen med tröstande motståndsspelare vid sin sida.

”Det var tårar av upprördhet, förnekelse och hjälplöshet för att jag inte kunde göra någonting åt det i det ögonblicket”, skriver Taison på sociala medier och fortsätter.

”Jag kommer aldrig att tystas för en sådan omänsklig och föraktlig handling. Vi lär oss tidigt att vara starka och kämpa – kämpa för våra rättigheter och för jämlikhet. Min roll är att slå mig för bröstet, hålla huvudet högt och fortsätta kämpa. I ett rasistiskt samhälle räcker det inte med att inte vara rasist, vi måste vara anti-rasistiska. Fotbollen behöver mer respekt, världen behöver mer respekt”, skriver han.

Lagkamrat anmälde

Taisons landsman och lagkamrat Dentinho anmälde enligt FARE, fotboll mot rasism i Europa, händelsen till domaren som därför temporärt tog av alla spelare från planen. Då grät även Dentinho.

Matchen spelades klart och Sjachtar vann med 1–0 mot Dynamo Kiev som Malmö FF ska möta på hemmaplan i den femte gruppspelsomgången i Europa League den 28 november.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.