Kristoffer Peterson

”Är revanschsugen kring landslaget”

Kristoffer Peterson om första tiden i Swansea, besvikelsen efter landskampen – och förebilden Nordfeldt

Av: 

Frida Fagerlund

FOTBOLL

WATFORD. Bolltappet mot Slovakien är fortfarande fastetsat på näthinnan.

Men då var då och nu är nu – och Kristoffer Peterson är i Swansea för att så småningom få sin efterlängtade revansch i landslaget.

– För mig blev det lite som att få en dröm krossad, säger han till Sportbladet.

En hedersam förlust. Det är ett slitet uttryck men beskriver Swanseas tisdagskväll på Vicarage Road ganska väl.

I 79 minuter hängde Championship-laget med i Watfords tempo, men när Roberto Pereyra fick bollen vid fötterna några meter ifrån målet kunde Kristoffer Nordfeldt inte göra mycket mer än att se den glida in.

1–2 innebär att Swansea är utslaget ur ligacupen för den här gången. Klubbens andra svensk, Kristoffer Peterson, kan dock känna sig nöjd med sin personliga insats.

Ska man vara riktigt ärlig så var det kort efter att han hade klivit av som Swansea ofrivilligt lämnade över initiativet till hemmalaget.

– Jag är alltid väldigt självkritisk men med tanke på att jag inte har spelat så mycket på sistone och vi mötte ett Premier League-lag… Jag kände mig absolut inte sämre än någon annan på planen, summerar Peterson och tillägger att han hade kunnat spela 90 minuter:

– Men det var otroligt kul att få spela fotboll igen och jag hoppas på att få fortsätta göra det. Jag såg så otroligt mycket fram emot den här matchen.

”Klart att det är frustrerande”

Snart har det gått två månader sedan familjen Peterson bytte nederländska Heracles Almelo mot Wales. Den svenske yttern fick en flygande start på det nya äventyret med två raka starter men har därefter fått vänta tålmodigt på sina chanser i ligan.

– Att få spela de första matcherna var lite av en chock, med tanke på hur min försäsong var. Jag var inte helt hundra, säger Kristoffer Peterson och försöker inte dölja att det är tufft att få stå vid sidan:

– Men de har en väldigt bra dialog med mig. Jag måste lita på dem, ha tålamod. Det har varit mycket för mig personligen trots allt, med tanke på att jag har flyttat med barn och hela den biten, till ett nytt land. Jag har varit ärlig med att jag inte är nöjd med situationen just nu, men de vill ju inte att jag ska vara nöjd med den heller.

Hur frustrerande är det som fotbollsspelare, att inte få spela varje vecka?

– Klart det är frustrerande, framför allt att åka på bortamatcher som 19:e man. Men det är en del av spelet och jag vill verkligen inte vara den som klagar. Det var det här steget jag ville ta och jag är jättetacksam över att de tror på mig. De tog hit mig av en anledning och skrev ett treårskontrakt. Jag får ha det i åtanke och bara fortsätta jobba.

”Sitter med anteckningsblock när vi åker bil”

Att landsmannen Kristoffer Nordfeldt redan fanns i klubben har betytt mycket, menar nyförvärvet.

– Det är helt fantastiskt, det är den smartaste fotbollsspelaren jag någonsin har träffat, säger Peterson och vrider på huvudet som för att se om lagkamraten finns inom räckhåll.

Bäst att kolla nu så att han inte kommer, eller?

– Haha nej, man vill ju inte ge honom för mycket kredd… Men jag sitter nästan med ett anteckningsblock när vi åker bil tillsammans. Han är väldigt smart när det kommer till investeringar och så. Det är precis så jag själv vill vara så jag försöker lyssna hela tiden. Ibland tänker man ju att målvakter är lite ”tranquillo” men han är den mest seriösa jag någonsin har mött. Hundra i allt, och ett jättebra inflytande för mig.

”Som att få en dröm krossad”

För ganska exakt ett år sedan var Kristoffer Peterson troligtvis Sveriges hetaste fotbollsspelare. Efter att ha öst in mål i Eredivisie fick han till slut det efterlängtade samtalet från förbundskapten Janne Andersson.

– Det är den bästa känslan man kan ha, säger Peterson och utvecklar:

– I dag gick det väldigt bra och då får man se till att bygga vidare på det. Fotbollen handlar mycket om momentum och att tro på sig själv. Nu känner jag att jag har tillräckligt med självförtroende för att göra avtryck här…

– … Och kan jag göra avtryck i Championship så tror jag att mina chanser ökar att få spela i landslaget. Jag är revanschsugen kring just landslaget, med tanke på hur det gick för ett år sedan. Jag vill inte avsluta min karriär med att bara ha gjort en match.

Han syftar på sitt inhopp i träningslandskampen mot Slovakien. Matchen slutade 1–1 efter ett sent kvitteringsmål av slovakerna, ett anfall som inleddes med ett förödande bolltapp.

– Alla tappar bollen ibland men… Jag vet inte hur många vänner som hade kommit ända från Göteborg bara för att kolla på mig, säger Kristoffer Peterson.

– Det var en stor grej för många där hemma också, så för mig blev det lite som att få en dröm krossad. Just att man hade sett fram emot det hela sitt liv, drömt om det, och så blev det inte som man ville.

”Då växer man”

Men det sägs att det som inte dödar härdar och precis så har det varit för Peterson som beskriver situationen som lärorik.

– Nu har jag lärt mig att fotboll bara är fotboll, man kan inte komma in med tio minuter kvar och tro att man ska dribbla av alla och behålla sin landslagsplats på det sättet. Det är ett längre arbete, och det misstaget har lärt mig det.

Att ha två söner med knappt ett års mellanrum, varav den yngsta föddes så sent som i april, får en helt klart på andra tankar än fotboll. Livet som tvåbarnspappa är inte alltid harmoniskt, men Peterson menar att det är nyttigt för honom att tvingas fokusera på annat.

– Att vara förälder är det coolaste som finns och jag har verkligen freestylat hela vägen. Då växer man också eftersom man måste planera livet bättre och inte bara tänka på sig själv, säger Peterson och minns tillbaka till det där misstaget mot Slovakien:

– När jag träffade min son efter landskampen så var det som att ingenting hade hänt. De stannade kvar i Sverige medan jag åkte tillbaka till Holland, men jag kände att jag verkligen hade behövt ha honom där då. De vet ju ingenting, vilket är väldigt, väldigt skönt ibland.

Guider internationell fotboll:

Allt om Champions league Allt om Europa league Allt om EM-kvalet herrar Allt om EM-kvalet damer

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla Champions League-matcher på C More. Beställ här

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Tottenham utslaget av lag från fjärdedivisionen

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Kristoffer Peterson

Herrlandslaget i fotboll

Swansea City AFC

Kristoffer Nordfeldt