Lagerbäck om bråken mellan Zlatan och Ljungberg: "Fikade aldrig tillsammans"

Foto: Per-Olof Sännås, Magnus Wennman och Robin Lorentz-Allard
FOTBOLL

Att kompisarna Zlatan Ibrahimovic och Olof Mellberg hade svårt att komma överens med Fredrik Ljungberg i fotbollslandslaget har inte varit någon hemlighet.

Men nu beskriver Lars Lagerbäck öppet kontroverserna – och hur Henrik Larsson fick agera medlare.

– De där killarna fikade aldrig tillsammans. Aldrig, säger dåvarande förbundskaptenen till Göteborgs-Posten.

För drygt tio år sedan, i september 2006, skickade ledningen med förbundskaptenen Lars Lagerbäck och landslagschefen Lasse Richt i spetsen hem stjärnorna Zlatan Ibrahimovic, Olof Mellberg och Christian Wilhelmsson från en landslagssamling i Göteborg sedan trion brutit mot reglerna för när spelarna skulle vara hemma på hotellet.

Beslutet att skicka iväg trion var inte svårt, berättar Lagerbäck i längre intervju med Göteborgs-Posten.

Ingen demokrati

– Nej. Men det var ingen rolig grej. Vi i ledningen hamnade under tidspress och var tvungna att ta ett beslut.

– I mitt ledarskap har jag alltid försökt att inte ha massor av regler, för om man har det måste det också finnas konsekvenser när någon bryter mot dem. Däremot har jag ett antal ledstjärnor som man ska jobba efter, en ram. Alla är fria att tycka till om vad som ska gälla inom ramen, men det är ingen demokrati. Och den ramen gäller för alla, är lika för alla.

– Jag tror det är oerhört viktigt att värdera alla människor lika – däremot går det inte att bemöta alla likadant…eftersom vi alla är så olika. De där ledstjärnorna behöver repeteras, om och om igen och helst varje vecka, precis som övningar och moment ute på planen, säger Lagerbäck till GP.

”Jävlas med varandra”

Vissa saker var dock svårare att hantera, medger den tidigare förbundskaptenen.

– Det är ju ingen hemlighet att vi hade två falanger i landslaget. En med Zlatan och Mellberg. En annan med Fredrik Ljungberg. De där killarna fikade aldrig tillsammans. Aldrig.

– Men vi hade en ”number one” då, som gick hem hos alla och som alla hade respekt för, Henrik Larsson. Och Henrik sa: ”Låt dom där hålla på och jävlas med varandra – så länge vi gör ett bra resultat ute på planen”. Henrik var extremt resultatorienterad i allt han gjorde. Sedan är det aldrig fel med en viss dynamik i en grupp heller, påpekar Lagerbäck.

Erkänner nytt misstag

Under många år höll den tidigare förbundskaptenen fast vid att han inte ångrade tidigare beslut han fattat under sin tid vid rodret för herrlandslaget.

Men med tiden kröp det fram att Lagerbäck ångrade att han bytte ut Anders Svensson i pausen i EM-kvalet borta mot Nordirland 2007.
Ett misstag som 68-åringen åter erkänner i intervjun med GP, men nu lägger han dessutom sensationellt till ytterligare en händelse: nederlaget på straffar i kvartsfinalen mot Holland vid EM i Portugal 2004.

– Vi hade såklart tränat mycket på straffar. Jag och Tommy Söderberg hade plockat ut fem skyttar – men vi hade inte sagt det till spelarna. Sedan blev det skarpt läge och…ja, så gick det som det gick. Det där var en stor ledarmiss. Vi borde ha informerat spelarna långt tidigare vilka fem skyttar vi skulle ha.