Concha lämnade fotbollen – sadlade om till lyxmäklare

MARBELLA. Matias Concha bytte fotbollen mot livet som mäklare och företagare i Marbella.

Här säljer den förre landslagsspelaren numera lyxfastigheter till idrottsprofiler som Andreas Granqvist, Denis Shapovalov och Erling Braut Haaland.

– Jag blir kontaktade av väldigt många idrottsmän, säger Concha.

Matias Concha avslutade sin fotbollskarriär efter Malmö FF:s spel i Champions League 2014. Han har efter det varit sportchef i Östers IF och jobbar också med att kommentera fotboll på TV4 och C-More. Men framför allt satsar han på jobbet som lyxmäklare i Marbella. Han halkade in på jobbet av en slump 2018.

– Det började egentligen med att jag har en väninna som tycket att jag skulle passa bra som mäklare. Det var efter att jag hade slutat som sportchef i Östers IF. Egentligen är det på den vägen.

Varför tyckte hon du passade bra som mäklare?

– Det var väl dels för att jag pratar många språk, har ett stort kontaktnät och ett driv som person. Sen har jag alltid haft ett stort intresse för fastigheter, som jag köpt själv och som jag senare hyrt ut. Så det kändes som ett naturligt steg.

– På den vägen är det. Sen halkade jag in här i Marbella.

Hur då?

– Jag blev tipsad och sattes i kontakt med folk, kom snabbt in i livet här och Marbella kändes snabbt som hemma. Och numera är jag partner hos Homerun Brokers. Vi är ett bra team på 12 personer som säljer, hyr ut och jobbar med fastighetsutveckling.

Fick du slita hårt i början eller hur var det?

– Jag kommer ju inte från ett klassiskt säljjobb, utan har en fotbollsbakgrund. Och jag inbillar mig att det hjälper mig många gånger. Det är inte som att sälja strumpor det här utan det är en livsinvestering för de flesta. Och då måste man förstå processer, hur det går till, hur kunden tänker och kunna stänga affären. Så det är klart att det var ett hårt jobb de första åren med att förstå allt.

Är det mycket lycksökare och skojare i branschen här i Marbella. Det är ju fördomen man har?

– Ja, det är väldigt många som kommer hit och testar men som inte blir så långvariga. Många tror att det bara är att komma hit och sälja lyxbostäder. Att det är hur lätt som helst. Men det är det inte. Långt ifrån.

– Det är extremt många som kommer, men som också lämnar lika snabbt. Och livet här nere med livsstilen man kan ha, klimatet och så vidare lockar väldigt många.

– Men utmaningen är att bli bestående över tid.

Matias Concha trivs med livet som lyxmäklare i Marbella.
Matias Concha trivs med livet som lyxmäklare i Marbella.

Vad är det som gjort att du blivit långvarig?

– Dels har det nog att göra med att vi idrottare har ett speciellt tankesätt och ett brett kontaktnät. Dessutom kan jag flytande spanska och bra tyska. Där märker jag av att jag sitter i förarsätet och har en stor fördel av språken.

– Sen att hamna i rätt miljö och hitta en byrå som har ett bra sätt att jobba på samt att det är bra kolleger. Det är på sätt och vis en lagsport precis som fotbollen. Funkar gruppen bra så kommer du också lyckas.

Vad är det svåraste med jobbet?

– Den stora utmaningen är att hitta rätt objekt till rätt kund och stänga affären så att alla blir nöjda. Ibland är det många svåra fall man får jobba med.

– Telefonen går i ett och man är ständigt tillgänglig. Det är det jag älskar med jobbet också. Ingen affär är den andra lik och man bygger relationer. Det älskar jag.

– Jag hade aldrig klarat av att ha ett nio till fem-jobb med fasta tider på en och samma plats. Jobbet har man med sig överallt så det blir som en livsstil som man måste uppskatta och behärska.

Det är en lukrativ bransch, du gör mycket pengar på det?

– Om man är duktig kan man göra mycket pengar på det, absolut.

Har du tjänat mer som mäklare i fem år eller under din långa karriär som fotbollspelare i Bochum, MFF och Djurgården?

– Nej, det har jag inte. Fotbollen har gett mig klart mer.

Många av kunderna är stora idrottsprofiler. Förutom att Concha hjälpt ett par tidigare svenska landslagsstjärnor, så som Andreas Granqvist, har han även hjälpt tennisstjärnan Denis Shapovalov och Manchester Citys stjärnanfallare, norrmannen Erling Braut Haaland, att sälja och köpa hus.

Erling och pappa Alf-Inge har även blivit goda vänner till Concha.

– Vi hade en gemensam vän där Erling tog kontakt med oss och bad att vi skulle sälja hans befintliga hus och även att hjälpa honom att köpa hans nästa hus. Vi gjorde en trevlig dubbelaffär där kan man säga. Både genom säljet och det nya köpet. Erling blev grymt nöjd.

– Där fick vi bra kontakt. Vi umgicks en del och även med pappa Alfie. Vi blev faktiskt inbjudna till Manchester i mars för att se Champions League.

– Vi umgås ibland när de kommer hit också. Det var inte bara affären utan det blev mer än så. Vi har alltid fotbollen också som gemensam nämnare, vilket är kul.

Vad säger du om hans framfart?

– Ja, vad ska man säga som inte redan är sagt? Han är ett monster. När han höll på att skriva på för City sa jag till honom att det enda han behöver göra är att hålla sig i straffområdet. Att han aldrig knappt behövde gå utanför straffområdet. Har man den typen av kvalitativa spelare runt sig är det bara att hålla sig på tå i straffområdet. Och tittar hur det ser ut. Han har ju en fruktansvärd förmåga att vara på rätt ställe vid rätt tidpunkt och är iskall mentalt.

– Väldigt kul att se.

Hur är han som person?

– Väldigt lugn, har fötterna på jorden. Hans pappa hjälper honom väldigt mycket och håller i trådarna och finns där som stöd i alla beslut. Det tror jag är helt avgörande för honom.

Hur bra kan han bli?

– Han kan vara totalt dominerande i världsfotbollen i 15 år framåt om han håller sig skadefri.

När du ska sälja ett hus säljer du in det som att det är Haalands förra hus eller ligger du lågt om det?

– Nej, det kan man ju pitcha in vid något tillfälle. Men det är inget vi skyltar med innan ett sälj, men när man väl är på plats med kunden kan man nämna det om det behövs.

Huset som Concha sålde till Haaland ligger i ett av Marbellas mest eftertraktade områden. Huset är på 981 kvadratmeter och kostade motsvarande 65 miljoner svenska kronor. Områden som La Zagaleta, El Madronal och San Pedro är de mest eftertraktade och där vimlar det av både fotbollsstjärnor och idrottsprofiler. Novak Djokovic, Gennaro Gattuso och Daniel Agger är bara några av stjärnorna som har hus där.

– Det Erling sa till oss var att han ville att det skulle vara mer privat än hans tidigare hus. Hans förra hus, där märkte han att han hade folk som kunde titta in på honom. Han ville ha en gräsplätt där han kunde spela boll, ha ”privacy” och så att det skulle vara stor säkerhet i och kring huset.

– Sen att han fick takterass och havsutsikt blev ju kanon.

Det har varit en del inbrott hos Premier League-stjärnor nu på senare tid, upplever du att de du säljer till är mer måna som säkerheten nu?

– Här i Marbella är det så mycket folk med pengar och där det finns pengar där finns det tyvärr individer som vill ta chansen. Det går inte att komma ifrån. Är man lite om sig och kring sig och har lite säkerhet på sitt hus, är det inte värre än någon annanstans.

Förutom mäkleriet är Concha också inblandad i ett företag som utvecklar en applikation som handlar om miljövänlig, vattenfri, biltvätt och dessutom så kommentarer han matcher för C More en gång i månaden.

– Det passar mig perfekt. Jag åker till Stockholm över några dagar och kör så många matcher som möjligt. Det blir ett sätt hålla kontakten med fotbollen och jag tycker det är otroligt kul.

– Jag hoppas få hålla på med det i många år framöver.

Matias Concha på strandpromenaden i Puente Romano.
Matias Concha på strandpromenaden i Puente Romano.
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.