Kafaji: ”Drömmer om att bli bäst i världen”

Uppdaterad 2023-05-17 | Publicerad 2023-05-12

Häckens Rosa Kafaji, 19, är tillbaka efter skräckskadan och hon har siktet inställt.

Supertalangen vill inte bara skruva in hörnor och avgöra toppmöten i damallsvenskan.

– Jag drömmer om att bli bäst i världen.

Solen skiner över Hisingen och Gothia Park Academy och Rosa Kafaji slår sig ner, i isbadet. 

– Det är multitasking här, säger hon med ett leende innan kylan tar över

– Åh, vad kyligt! Jävlar! Okej, okej, okej. 

19-åringen har precis genomfört dagens träningspass och återhämtningen är viktig. 

– Vi har väldigt bra förutsättningar här, nästan alla verktyg för att lyckas. Det är upp till en själv om man inte lyckas. 

Vad betyder det för dig som spelare att ha de verktygen?

– Jättemycket. Det handlar om att ta vara på dem. Man ska definitivt ta vara på dem, så som vi försöker göra allihopa.

Är du bra på det? 

– Ja, jag försöker i alla fall. Man har allt man behöver här. Det är bara att köra. Det handlar om att ta hand om sig själv med sömnen, kosten, inte överträna eller underträna. Men också mentalt. Ifall man gör en dålig match eller en dålig träning så ska nästa bli bättre.

Bröt benet

Talangen kom till Hisingen redan förra säsongen men fick en mardrömsstart på sin tid i Häcken. Sex minuter in i debuten gick benet av.

Det senaste året har därför spenderats på gymmet och satt det mentala på prov.

– Jag har blivit mycket starkare mentalt. Jag tar ingenting för givet och är tacksam för att få vara på planen.

Målet den här säsongen är att vara med i startelvan i varje match.

– Jag skulle säga att jag är på väg tillbaka till min toppform. Jag är inte där än, jag har några saker att hoppa på men jag är på god väg.

Hur mycket mer finns det att hämta? 

– Jo, men jag tror jag har lite mer i mig. Man brukar säga att så länge som du är skadad så lång tid behöver du sen för att få tillbaka full form, men förhoppningsvis ska det inte behöva ta så lång tid utan jag tror det kan gå snabbare.

Passar på frågan

Även om hon säger sig ha en bit kvar till toppform så har 19-åringen satt färg på inledningen av damallsvenskan. Kafaji leder den interna skytteligan, avgjorde toppmötet mot Hammarby och skruvade in en hörna mot Kif Örebro direkt in i mål.

– Det var inte så att tanken var att jag skulle skruva in den, men det gick bra, säger hon med ett leende.

Det är en frispråkig och självsäker 19-åring som svarar snabbt och säkert på allt, men det finns också några frågor som hon lämnar svarslösa.

Vad säger du om Rosengårds inledning med en poäng på tre matcher?

– Pass.

Med tanke på din inledning, har du hört något om intresse från andra klubbar? 

– Den passar jag också på, säger hon med ett leende.

Potentiell rekordförsäljning

Redan när hon värvades till Häcken från AIK pratades det om rekordsummor, för en flytt inom allsvenskan, och Häckens sportchef Christian Lundström ser det inte som omöjligt att 19-åringen kan bli en rekordförsäljning. 

– Utifrån hur utvecklingen kommer vara så kanske hon blir det. Sedan kanske det slås ganska snabbt efteråt. Utifrån hur vi vill jobba och hur vi tror att damfotbollen kommer utvecklas så kommer nog övergångssummorna öka, säger han och fortsätter:

– Det har inte hänt supermycket på den sidan än. Om man kollar på det här fönstret och hur mycket det totalt värvades för i WSL så var det inte så mycket pengar. Men vi känner väl att inom en snar framtid bör det hända saker.

Och visst vill Kafaji själv gå utomlands, men inte än. Just nu har hon fullt fokus på BK Häcken.

– Först och främst ska man spela väldigt bra i allsvenskan. För att sen kunna blicka ut, så att man inte stressar med det.

Med på prestigefull lista

Ända sen hon debuterade i Elitettan som 16-åring har Kafaji varit omskriven som en av de största talangerna inom svensk damfotboll.

– Jag har inte sett alla talanger, men jag har fått höra det mycket och jag uppskattat det. Jag känner mig inte klar även fast jag får höra sådana saker. 

Hon fanns även med på GOAL:s lista över de 20 största talangerna 2022.

– Det är klart att det känns superbra. Alla gillar väl att höra komplimanger. Sen får jag höra att folk säger att du får väl press på dig men jag har alltid känt så här: att om folk lägger pressen på mig, det är typ en komplimang, för att de tror på mig. De ser något i mig, så det känns inte jobbigt.

Vad ser du själv som din absolut största styrka?

– Jag skulle säga att jag är hungrig.

Vad är du sugen på nu då?

– Jag är hungrig på mat, haha nej men jag skojar Jag vill och jag hoppas och vi ska göra allt för att vi ska vinna nästa match mot Rosengård. 

Bara dagar efter att hon avgjort toppmötet mot Hammarby väntar alltså nästa toppmöte. På fredagskvällen ställs Häcken mot regerande mästarinnorna Rosengård, som efter en tung start har fyra raka segrar.

– Det är alltid kul med toppmatcher. Man blir lite extra fokuserad, extra skarp. Det är de roligaste matcherna, man kan inte slappna av en enda minut.

Vill vinna Ballon d'Or

Hon hoppas och tror att den här säsongen kan innebära både en cuptitel och ett SM-guld.

– Jag tycker absolut att vi har kapaciteten till det, men det krävs hårt jobb från alla. 

Men framåt så drömmer hon ännu större. Målbilden finns där, det har den gjort ända sen hon var liten och började spela fotboll hemma i Kallhäll. 

– Jag drömmer om att bli bäst i världen.

Vad krävs för det då? 

– Det krävs mycket svett, mycket slit, mycket hård träning. Jag måste kämpa varje dag,  aldrig känna mig klar och att alltid fortsätta vara hungrig. 

Vad innebär att vara bäst i världen för dig då? 

– Man kan mäta sig på olika sätt, men framförallt när jag tänker på att vara bäst i världen då är det en Ballon d'Or. Det är ett kvitto på att du har varit bäst i världen. Men såklart, att vinna VM och att vinna Champions League är också en dröm.