Svenskt miljonregn efter EM-slutspelet

Så mycket får varje klubb

Foto: TT
FOTBOLL

EM gav inget guldregn över Sverige – men väl ett miljonregn över flera allsvenska klubbar.

Malmö FF fick mest med fyra miljoner kronor i ersättning för spelarna de släppte till mästerskapet och dess kvalspel men även Hammarby och AIK har all anledning att jubla.

Totalt tio allsvenska spelare fanns med vid sommarens EM, varav tre för det svenska landslaget. Nu får de svenska klubbarna sin ersättning för spelarna de avvarade i samband med turneringen och kvalet till mästerskapet.

Malmö FF, som representerades av Oscar Lewicki och islänningen Kari Arnason i Frankrike, får fyra miljoner i ersättning av Uefa. Bakom MFF är Hammarby (3,6 miljoner), AIK (tre miljoner) och IFK Norrköping (2,9 miljoner) de största svenska ekonomiska vinnarna på EM.

Juventus fick mest

Totalt fördelar Uefa 1,4 miljarder kronor till de klubbar som bidragit med spelare till turneringen och dess kvalspel. Hur mycket varje klubb får beror beror på en rad omständigheter som hur många kvalmatcher landslaget i fråga spelade, hur många kvalmatcher spelaren spelade, hur många dagar landslaget var samlat under EM och hur högt rankad ligan är som klubben i fråga spelar i.

Högst ersättning av alla europeiska klubbar fick Juventus med 33 miljoner kronor före Liverpool på 32 miljoner och Tottenham med 29 miljoner.

Se hela listan på alla klubbar som får ersättning för EM.

ARTIKELN HANDLAR OM