”Han är redo att bli förstemålvakt”

Foto: C MORE/BILDBYRÅN
FOTBOLL

DUBAI.

18-åringen höll för trycket.

Pontus Dahlberg briljerade med en trippelräddning mot Bröndby.

– Han är redo att bli förstemålvakt. Han räddar oss, säger lagkamraten Thomas Rogne.

Få saker gör Blåvitt-fans så uppspelta som 18-årige Pontus Dahlberg. Supertalangen rankas som Sveriges – i konkurrens med AIK:s Oscar Linnér, 19 – mest spännande unga målvakt.
Därför tvekade inte IFK Göteborg på att skeppa John Alvbåge till USA. Nu kämpar Dahlberg mot nygamle IFK-målvakten Erik Dahlin om platsen mellan stolparna.

Tonåringen fick chansen i träningsmatchen mot Bröndby – och tog den. Visserligen släppte han, på grund av dåligt försvarsspel från Thomas Rogne, in två baklängesmål i den första halvleken. Ändå var målvakten lagets absolut bästa spelare.

Tre prakträddningar på tre sekunder

Ett par minuter efter paus lyckades Dahlberg med tre prakträddningar inom loppet av tre sekunder och stod därmed för matchens mest imponerande prestation. Ett långt inlägg mot den bortre stolpen singlade ner vid den bortre ytan. Målvakten hann snabbt dit och motade nicken, slängde sig för att rädda det efterföljande skottet och – till sist – vräkte han sig fram för att stoppa ytterligare en retur.

– Den räddningen kan han vara nöjd med. Jag stod och suckade flera gånger där vid halvplan. Tänkte: "fan med", men på något jävla vänster räddade han. Det är en riktigt bra målvakt, säger Tobias Hysén.

”Han är jävligt bra”

Han får medhåll av lagkamraten Thomas Rogne:

– Han är redo att bli förstemålvakt. Han räddar oss. Jag märkte redan för två år sedan, när han tränade med oss för första gången, att han var jävligt bra.

Dahlgren själv var förstås nöjd med insatsen i 2–2-matchen mot Bröndby. Dessutom räddade han en straff i den straffläggningen som följer efter varje oavgjord match i träningsturneringen.

– Den där trippelräddningen höjde ju självförtroendet. Det kändes riktigt bra och jag fick ett flow.

Lennartsson var imponerad

Flera medspelare säger att du är redo att ta rollen som förstemålvakt.

– Kul att att de tycker det. Jag känner att jag är redo. Men det är också en konkurrenssituation med Erik Dahlin som verkligen hjälper mig både på och vid sidan av planen. Jag ser upp till honom.

Jörgen Lennartsson var imponerad.

– Han är mycket, mycket bra mot Bröndby. Men det är inte klart än vem som blir förstemålvakt av de båda. Men visst hade Pontus klarat av det om han får chansen, säger IFK Göteborgs tränare.

ARTIKELN HANDLAR OM