Östersunds FK

Superettanklubben får en halv miljard

Av: 

Patrik Brenning

FOTBOLL

”Det absolut största fotbollsrelaterade avtalet som skrivits”

Superettan-klubben Östersunds FK får en halv miljard kronor av libyska staten för att utbilda fotbollsspelare.

Ordföranden Daniel Kindberg beskriver det lukrativa avtalet som historisk för fotbollen.

– Ur ett internationellt perspektiv tror jag inte den här modellen i den här omfattning någonsin gjorts i världen. Ur svensk perspektiv är det det absolut största fotbollsrelaterade avtalet som skrivits, säger Kindberg till Sportbladet.

Nykomlingen Östersunds FK slutade på tionde plats i fjolårets superetta. Men nu förändras klubbens förutsättningar i grunden.

Föreningen är överens om ett avtal med den libyska staten. Samarbetet går ut på att Östersunds FK utbildar libyska fotbollsspelare i Östersund de kommande fem åren.

– Första gången kommer 60 spelare och de kommer att vara här från den 1 mars till den sista november. De ska studera engelska, datorkunskap, sports management, sports administration och sedan blir det fotbollsträning och fysträning, säger ordföranden Daniel Kindberg till Sportbladet.

Betalar 530 miljoner kronor

Efter första årets mjukstart planerar Östersund att ta emot 250 killar mellan 18 och 20 år om året. För utbildningsprogrammet betalar den Libyska staten totalt 530 miljoner kronor över fem år, skriver op.se. Totalt budgeterar Östersund, efter utgifter, med en vinst på cirka tio miljoner kronor om året. Ett rejält lyft från dagens omsättning på 22 miljoner kronor per år.

– Det här breddar vår bas något alldeles otroligt. Det betyder väldigt, väldigt mycket. Så är det. Ur ett internationellt perspektiv tror jag inte den här modellen i den här omfattning någonsin gjorts i världen. Ur svensk perspektiv är det det absolut största fotbollsrelaterade avtalet som skrivits, exkluderat tv-avtal, säger Kindberg.

Kindberg knöt själv det första bandet med en libysk kontakt genom gemensamma bekanta i Storbritannien. I september kom en delegation från Libyen till Östersund och i nästa vecka reser klubben för att ifrån en grupp av 120 sökande välja ut 60 stycken killar som får komma till Sverige i mars.

– De har en lång tradition i Libyen av att skicka folk utomlands, de har bland annat ett jätteprogram igång där de skickar ungdomar en längre period för att skaffa ny kunskap och kompetens utomlands och sedan ta tillbaka den för att vara med och utveckla det nya fria, demokratiska Libyen. Det är en väldigt begåvad satsning av ett land som under 42 år var en diktatur under (Moammar) Gaddafi. Nu tre år efter är resultatet att de håller på att forma en väldigt stark nation. En nation som är väldigt, väldigt fotbollstokig men där invånarna aldrig haft möjligheten att bli professionella fotbollsspelare. Nu öppnas nya vägar och det är en del av vårt uppdrag att förmedla vidare spelare som är tillräckligt bra för att bli professionella ute i Europa. Det här är en vinna-vinna-situation för Libyen och för oss.

”Oerhörda mängder olja”

Libyens förre diktator Moammar Gaddafi störtades 2011. Hans son, Al-Saadi Gaddafi, tillhörde Perugia (en match), Udinese (en match) och Sampdoria (inga matcher) i Serie A efter att ha tillsatt förre sprintern Ben Johnson som sin personlige tränare men kanske framförallt efter att fadern pumpat in pengar i klubbarna. Nu hoppas Österunds FK att samarbetet med Libyen också ska hjälpa landet med sin demokratiseringsprocess.

– Jag har haft förmånen att arbeta med sådana frågor genom att bevaka omvärlden och dess säkerhet under en lång anställning på försvarsmakten. Den värsta tiden är förhoppningsvis över där nu, de ska skriva en ny konstitution och det finns en övergångsregering och ett parlament. Jag känner ingen fara de gånger jag varit där eller för de uppdrag och platser vi kommer ha och vara på. Jag ser en väldigt positiv utveckling i Libyen och det tror jag är väldigt bra för hela Europa eftersom de har oerhörda mängder olja och gasfyndigheter. Det finns en stor grogrund för att få det att fungera på.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Östersunds FK

Superettan