Zlatan: Har ändrat min uppfattning om fotboll

FOTBOLL

”Aldrig varit med om något liknande”

1 av 3

Zlatan Ibrahimovic leder skytteligan och assistligan i Ligue 1.

Fullständigt ointressant påstår nu 32-åringen.

– För tio år sedan tänkte jag annorlunda men jag har ändrat min uppfattning om fotboll, säger Zlatan till PSG:s hemsida.

Zlatan Ibrahimovic kan snart ta julledigt och se tillbaka på en minst sagt lyckad höst i Paris Saint-Germain. Med 13 mål och sex assist är svensken bäst i Ligue 1 i båda disciplinerna och var dessutom hela Champions Leagues näst bäste målskytt i gruppspelet.

”Egon får inte gå före”

Men i en intervju med Paris Saint-Germains hemsida, bland annat om samarbetet med nye anfallspartner Edinson Cavani, säger Zlatan att han slutat titta på statistiken.

– Mitt mål är att spela min bästa fotboll så att laget vinner. “Edi” är likadan. Det viktigaste är att samla segrar och självförtroende, oavsett vem som gör mål. Det här är inte en individuell idrott och det viktigaste av allt är att egon inte får gå före lagets bästa. När jag avslutar min karriär är de kollektiva priserna viktigast, inte min egen statistik. Om det här hade varit för tio år sedan hade jag tänkt annorlunda, det stämmer, men med erfarenheten och styrkan jag fått av att spela med massor av olika bra spelare så har jag ändrat min uppfattning om fotboll. Jag förstår att den kollektiva dimensionen av sporten är fundamental för att du ska blomma själv, säger Ibrahimovic.

PSG beskriver på hemsidan hur Zlatan sedan flytten till Paris från Milan 2012 inte bara blivit en stjärna i PSG utan en symbol för hela staden.

”Var aldrig min avsikt”

– Det var aldrig min avsikt. Jag är hängiven till Paris för att göra klubben här vad staden vill att den ska bli. Det är först och främst en stor idrottslig utmaning. Efter det kommer resten. När GQ Magazine utnämnde mig till årets man i Frankrike sa jag att jag hoppats att jag tagit med mig en positiv anda inte bara till klubben utan till hela staden. Staden förtjänar ett magnifikt fotbollslag. Och i dag har den det.

Ibrahimovic hyllar nu också stämningen i laget som en av framgångsfaktorerna till att PSG snabbt utvecklats till ett konkurrenskraftigt lag även i Europa.

– Personligen känner jag att jag verkligen utvecklats här i Paris. Det är en härlig känsla men vi har också laget som har en fantastisk inställning. Atmosfären i klubben är fantastisk, jag har aldrig varit med om något liknande i någon av mina tidigare klubbar. Kanske i Milan förresten. Alla jobbar väldigt hårt för att bli bättre kollektivt, säger Zlatan till klubbens hemsida.

– På bara ett drygt år har vi gjort otroliga framsteg kollektivt. Allt går väldigt snabbt, mycket snabbare än jag tänkte mig när jag skrev på för Paris Saint-Germain. Resultatet är att jag kan ge det bästa av mig själv i spelet och det fungerar bra, med hjälp av mina lagkamrater.

ARTIKELN HANDLAR OM