Superettan

Supersviten

Av: 

Oskar Månsson

FOTBOLL

Obesegrade i fjol – nu jagar Sirius en Europaplats: ’Klart man är överraskad’

Foto: Sirius vann division 1 norra i överlägsen stil med 18 poängs marginal och ­hela 79–16 i målskillnad. I dag spelar sensations­laget sin första match i Superettan.

Sirius är laget som inte kan sluta vinna.

I fjol gick de igenom ­serien utan att förlora en enda match – i vinter har de slagit ut tre allsvenska lag ur cupen och snuddar vid Europa ­League-­ kval.

– Målet är att etablera oss i elitfotbollen, säger sportchefen Ola Andersson.

Två motpoler möts i Södertälje i Superettans premiär.

På ena sidan Syrianska, krislaget som slutade sist i allsvenskan i fjol.

På den andra sidan Sirius, sensationsgänget som vann division 1 norra med 18 ­poängs marginal och 79–16 i målskillnad. Men den största prestationen har kommit under de senaste månaderna då Sirius manövrerat ut Djurgården, Halmstad, Assyriska och Göteborg i cupen.

I semifinalen väntar Elfsborg i en match som kan innebära en Europaplats – vinner Malmö mot Helsingborg i den andra semin är cuptvåan klar för EL-kval.

Men nu är det Superettan som gäller.

– Vi får hoppas att bränslet finns kvar i raketen från i fjol. Då vann vi våra matcher utan att spela på topp, men det är svårt att veta hur vi reagerar över 30 tjuriga Superettanmatcher. Det är en jävla skillnad, säger sportchefen Ola Andersson.

Målet: Hålla sig kvar

Något resultatmål för året har Sirius inte. Ja, förutom att hålla sig kvar då.

– Vi har kapacitet för att vara i mitten. Men för oss handlar det mer om att ­bygga en förståelse i stan vad det innebär att bedriva elitfotboll. Det är viktigare än om vi kommer sju, åtta eller nia. Bara en sån sak som att få a-laget att träna tillräckligt ofta. Det har vi bekymmer med, vilket jag inte tror att våra konkurrenter har. Samtidigt är det ganska n­aturligt, vi har helt enkelt ­inte varit tillräckligt bra ­tidigare.

”Har alltid chansen”

Ola Andersson lyfter fram tränarna Kim Bergstand och Thomas ­Lagerlöf som en stor del av framgångarna. Men han e­rkänner också att de senaste resultaten varit över förväntan.

– Att vi slår tre allsvenska lag som nykomling i Superettan: ja, det är klart att man är överraskad. Men när matcherna är i gång så har det inte känts konstigt. Framför allt känner jag att vi är fräscha och vågar. I enskilda matcher har vi alltid chansen, även om vi måste träffa plankan varje gång.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Superettan

IK Sirius FK

Svenska Cupen fotboll (herrar)