Smaklösa koreografin: Hitler och förintelsen

Av: Lo Hägerfelth

Publicerad:
Uppdaterad:

Den titelavgörande matchen i Sudan färgades av kontroversiella omständigheter.

Inför helgens seriefinal mellan Al Merrikh och hemmalaget Al Hilal Omdurman höll Al Hilals supportrar upp en affisch på Hitler och en banderoll med texten ”Holocaust”.

Nu undersöks incidenten av antidiskriminerings-organisationen Fare.

Det sudanska topplaget Al Hilal Omdurman har fått världen att häpna. Under helgens seriefinal mot ettan Al Merrikh stod tvåan Al Hilal Omdurman visserligen för en 2–0-seger och vann därmed ligatiteln. Men inför matchen valde de att piska upp stämningen med en minst sagt osmaklig koreografi.

Hemmasupportrarna höll nämligen upp en gigantisk affisch på Adolf Hitler. Dessutom höll de upp en banderoll med texten ”Holocaust”, förintelsen.

Bakom tifot ska Al Hilals supporterklubb ”Blue Lions” ha stått. Den närvarande polisen omringade läktaren, men valde att inte ingripa.

Riktat mot sionismen

På Twitter spekuleras det i att anledningen till detta val av koreografi var riktad mot motståndarna Al Merrikh, som nedsättande kallas för ”The Zionists” med ursprung i klubbemblemets stjärna. Sionismen, som det heter på svenska, är en nationalistisk rörelse som strävar efter att åstadkomma judarnas återvändande till Israel.

Under gårdagen skrev även Fare - en organisation som jobbar för antidiskriminering och för social integration inom fotboll - att de undersöker den ”chockerande” incidenten.

Al Hilal, från huvudstaden Khartoum, har med sina nu 26 ligatitlar vunnit den sudanska ligan flest gånger.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.