Kindberg anmäler Uppdrag Granskning

avPer Bohman

Ikväll visas Uppdrag Gransknings reportage om Östersunds FK.

Nu anmäler Daniel Kindberg programmet till granskningsnämnden.

”Uppdrag Granskning har genom sin rapportering skadat både mig och Östersunds FK”, skriver han.

Uppdrag Gransknings reportage om Östersunds FK har skakat om föreningen. Programmet har legat ute på SVT Play i över ett dygn, men under onsdagskvällen sänds reportaget i tv. Östersunds starke man står sedan tidigare åtalad för flera fall av grov ekonomisk brottslighet och rättegången inleds 24 april.

Granskar ÖFK

Samtidigt har SVT:s Uppdrag Granskning i ett uppmärksammat reportage gått på djupet med Östersund FK:s ekonomi kopplat till Kindbergs roll och olika affärer. Daniel Kindberg erbjöds vid upprepade tillfällen att bemöta UG:s uppgifter, men hänvisar enligt SVT till att hans advokat rådde honom att inte medverka i programmet.

UG:s program berör den ekonomiska brottslighet Kindberg anklagas för och kopplar också den delvis till Östersunds FK:s framgångar i svensk fotboll. Bland annat beskriver Uppdrag Granskning hur ÖFK kan klarat elitlicensen tack vare ekonomiska oegentligheter – vilket i förlängningen kan leda till att föreningen tvångsnedflyttas från allsvenskan.

Enig om en uppgift i UG

Redan under gårdagen bemötte Daniel Kindberg uppgifterna i en lång intervju med Sportbladet. Där slog ÖFK-bossen tillbaka mot det mesta. Han ger dock att programmet rätt vad gäller en sak. Det gäller den misstänkt övervärderade ölbarack utanför Jämtkraft Arena – som ÖFK redovisade i en årsredovisning att de hade sålt – men som senare visat sig vara kvar i föreningens ägo.

Det måste väl ändå vara en uppenbar felaktighet (som UG avslöjar) att ni skriver att ni har sålt den?

– Ja, det är naturligtvis en felaktighet i och med att den inte såldes, men avsikten var att den skulle säljas men det avbröts i sista stund, sa Kindberg till Sportbladet.

Däremot är han stark kritisk till UG:s tes att ölbarackan, och spelet kring den, varit avgörande för att ÖFK ska ha klarat elitlicensen för ett par år sedan.

Anmäler till granskningsnämnden

Nu anmäler Daniel Kindberg Uppdrag Granskning till SVT:s granskningsnämnd.

”Uppdrag Granskning har genom sin rapportering skadat både mig och Östersunds FK. Med sin tendentiösa rapportering, där centrala fakta uteslutits, målas en felaktig och förljugen bild upp av såväl Östersunds FK som av mig”, skriver Kindberg i ett pressmeddelande.

Han meddelar också att han överväger rättsliga åtgärder.

SVT svarar

Att Uppdrag Granskning anmäls hör till vanligheten, men det är långt ifrån vanligt att programmet får en fällande dom. Nu har SVT kommenterat anmälan.

– Vi välkomnar alltid granskning och granskningsnämndens arbete. Men vi känner ingen oro inför det. Vi har vridit och vänt på allt, kommenterar Uppdrag gransknings huvudredaktör Hans Peterson Hammer till SVT Sport.

Då programmet ännu inte sänts i TV och bara finns på SVT Play – än så länge i en längre version, – så det så ser SVT det som samma program ändå.

– Det är lite speciellt eftersom programmet som anmäls har sänts på SVT Play, ännu inte i broadcast, och egentligen inte går att anmäla. Men även om Play-versionen är längre och har ett något annorlunda tilltal ser vi det som samma program.

Laddar Live Upplevelse
Foto: BILDBYRÅN
Daniel Kindberg.
ARTIKELN HANDLAR OM