Allsvenskan i fotboll

Krisplan: En ny serie

Av: 

Mattias J Larsson

FOTBOLL

Så vill storklubbarna rädda svensk fotboll: ”Det ser intressant ut”

Något måste göras Årets allsvenska har börjat bedrövligt. Usla planer, dåliga matcher och ingen publik – nu vill elitklubbarna göra om seriesystemet. FOTO: BILDBYRÅN

Publiken sviker, planerna är usla och spelet mediokert.

Nu vill elitklubbarna rädda allsvenskan – med 12 lag, en mästerskapsserie och en nedflyttningsserie.

– Vi tycker det här förslaget ser väldigt intressant ut, säger Helsingborgs klubbdirektör Paul Myllenberg.

Sedan i januari pågår en stor utredning – initierad av elitklubbarnas samarbetsorganisation SEF – om hur svensk elitfotbolls framtid ska räddas.

Många parametrar genomlyses, två av de viktigaste är upplägget för allsvenskan och superettan.

Flera allsvenska klubbar vill se ett minskat antal lag i de båda högsta serierna. Ett förslag som väckt stort intresse bland ett flertal klubbar är ursprungligen utformat i Danmark och skulle innebära att allsvenskan och Superettan på sikt får 12 lag.

Vill införa ”kvalserie”

De allsvenska lagen möts i dubbelmöten, de åtta bästa möts därefter i nya dubbelmöten och vinnaren efter de sammanlagt 36 omgångarna bli svenska mästare. De fyra sista i allsvenskan efter omgång 22 möter de fyra främsta från Superettan i jakt på ett allsvenskt kontrakt.

– I Danmark har man länge haft 12 lag och 33 omgångar vilket gjort många missnöjda med att inte alla lagen möts hemma och borta lika många gånger, säger Malmö FF:s vd Pelle Svensson som också är positiv till en minskning av antalet lag i allsvenskan.

– Så länge vi inte spelar färre matcher. För antalet matcher är väldigt viktigt.

Målet: Bli bäst i Norden

Allsvenskans katastrofala säsongsupptakt – med låga publiksiffror, dåliga planer och många mediokra matcher – har gjort SEF:s pågående utredning ännu viktigare. I veckan som gick presenterade SEF:s ordförande Bosse Johansson, även ordförande i Elfsborg, föreningens nya målsättning:

Nordens Bästa Liga.

Och det är just för att höja kvalitén av spel, planer och produkten allsvenskan som flera klubbar nu funderar in nya seriestrukturer.

– Vi ska alla avvakta SEF:s utredning och se vad man där kommer fram till, sedan får vi ta diskussionen i klubbarna, förklarar Paul Myllenberg.

Enligt vad Sportbladet erfar utreds flera olika utformningar av allsvenskans framtid. SEF:s utredning var från början planerad att presenteras i juni, men har dragit ut på tiden.

– Utredningen är väldigt omfattande och fler grejer att undersöka har hela tiden dykt upp längs vägen. Därför har vi låtit det ta den tid som krävs för att göra allt ordentligt. Någon gång i augusti kan utredningen komma att presenteras, säger SEF:s generalsekreterare Tommy Theorin.

Klubbarna om det nya förslaget

Christer Wallin, ordförande i Gais

– Vi behöver spela fler matcher och förlänga tävlingssäsongen, sedan får vi se vilken väg som är bäst för att komma dit. Men det låter intressant.

Stefan Alvén, sportchef Djurgården

– Jag tycker att den nuvarande serien är bra som den är. Det här förslaget antar jag är till för att få en spets på serien, men jag tror det behövs andra förändringar för att lyfta svensk fotboll.

Henrik Rydström, Kalmar FF

– Rent spontant slår man knut på sig själv. Det känns lite som på 90-talet. Jag tycker att det ska vara så rakt och enkelt som möjligt. Går det dåligt för 08-lagen blir det gärna sådant här krissnack.

Pelle Olsson, tränare Gefle

– Mästerskapsserie tycker jag är helt fel. Jag skulle vilja se förslaget på papper först innan jag uttalar mig, men principiellt är jag emot brutna serier. Och att vi helt plötsligt skulle hinna med 36 speldatum på en säsong låter fascinerande.

Thomas Andersson-Borstam, sportchef Mjällby

– 16 lag känns bra, framför allt nu när vi är nykomlingar. Jag tror att det är bra för fotbollen i Sverige att man måste få upp flera lag, inte bara från storstäder. Mästerskapsserie har jag ingen erfarenhet av det, men det är alltid spännande med något nytt.

Mats Karlsson, sportchef Åtvidaberg

– Man måste ha mycket matcher, och frågan är om färre lag som möter varandra många gånger förbättrar kvaliteten. Att göra om serien kan vara ett test. Det har ju varit fram och tillbaka att man har kört slutspel sådär, lite som i hockeyn. Det kan man prova.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll