Miller har gjort skillnad i AIK

Uppdaterad 2018-08-02 | Publicerad 2010-08-24

Laul: Gnaget har blivit ett svårslaget lag

Alex Miller har lyft ett sjunkande skepp, pekat ut ny kurs och lärt besättningen hissa segel.

Lämnar han AIK nu är kölhalning ett alltför milt straff.

Följ ämnen

Enligt uppgifter i Daily Record är AIK-tränaren en het kandidat till jobbet som utvecklingschef på skotska fotbollförbundet.­

– Om det handlar om att utveckla ungdomar, bedöma vårt spel och coachning så är jag intresserad. Det är min hemmaplan, säger Alex Miller till den skotska tidningen.

Det är inte konstigt att Miller lockas av erbjudandet. Han bör till och med hoppa på det. Men tidigast i december. Då är allsvenskan slut och eventuella kvalmatcher över. Lämnar Miller Gnaget tidigare utan säkrat kontrakt gör han sig skyldig till ett svek som till och med jag – som inte har mina sympatier i klubben – skulle bli upprörd över; först rida in och vända upp och ner på halva föreningen, sedan lämna ett halvfärdigt bygge vind för våg.

Alex Miller lär knappast bry sig men ärligt talat – vore inte det ett jävla sätt?

Miller har gjort skillnad i AIK

Faktum är att den kritiserade skotten har gjort skillnad. Under Miller har AIK blivit ett svårslaget lag med välorganiserat och koncentrerat försvarsspel. Han är på väg att rädda klubben kvar i allsvenskan. Så jag hoppas för AIK:s skull att Miller är sanningsenlig när han efter förlusten mot Örebro låter antyda att han stannar:

– Min energi är hos AIK, det var en hypotetisk frågeställning.

Örebro vann alltså med 1–0 efter att Nordin Gerzic (han hade lovat att göra två) hängde in en lös frispark på övertid.

Målet var ett resultat av individuella misstag som Alex Miller knappast kan lastas för men som visar att han har mer att lära sina spelare.

Förutom agerandet vid frisparken gjorde AIK en ganska bra match borta mot allsvenskans just nu tredje bästa lag. En poäng hade varit klart godkänt, nu tog ÖSK tre välförtjänta. Robert Åhman-Persson, Mohammed Bangura och Ivan Turina får ta på sig förlusten:

Åhman-Persson spelade stökigt hela matchen och orsakade frisparken onödigt genom att vifta Örebros inhoppare ­Astrit Ajdarevic i ansiktet strax utanför straffområdet.

Bangura i muren kunde nickat undan om han hoppat.

Turina i målet var ett steg åt höger från bollen men stod också på hälarna.

Allsvenskan – sällan långtråkig

Trots att det bara blev ett mål på Behrn Arena fick vi se en bra och jämn fotbollsmatch. AIK tog ett grepp genom Daniel Tjernström och Åhman-Persson som vann mittfältet åt Dulee Johnsson som kunde trä bollar på Bangura och lyckade högerytter­lösningen Martin Lorentzon.

Örebro skapade sina chanser genom många spelare som ställde om snabbt. Så böljade matchen i 75 minuter innan bortalaget backade och hemmalaget flyttade fram. Var det några som skulle vinna var det Örebro. ÖSK pressar Elfsborg om en europa­plats – på söndag möts fjolårets ”finalister” AIK och IFK Göteborg i bottenstriden. Allsvenskan må ­vara konstig men den är tamejfan sällan lång­tråkig.