AIK Fotboll

Idrottsministern i krismöte med AIK

Av: 

Emil K Lagnelius

FOTBOLL

”Huliganerna ska inte tillåtas förstöra dessa folkfester”

Skandalscenerna mot Levski Sofia ska inte upprepas.

I dag kallades AIK:s ledning till krismöte med idrottsministern Lena Adelsohn Liljeroth (m).

– Huliganerna ska inte tillåtas förstöra dessa folkfester, säger hon.

AIK har haft stora problem med sina fans den senaste tiden.

Efter Champions league-kvalet mot Rosenborg på Råsunda hotades mittbacken Walid Atta sedan han vägrat skriva på nytt kontrakt. Några dagar senare kulminerade oroligheterna när spelare och ledare i Levski Sofia och även Uefas delegater attackerades med stenar och flaskor efter 0-0-matchen i Europa league-kvalet.

”Uefa blev inblandat”

”Vi drabbas i år av rekordhöga böter, hittills 420 000 kr varav 280 000 kr avser nationellt spel och 140 000 kr avser internationellt spel. Vi vill vara svenska mästare – men inte i böter. Vi har ansvaret men vi kommer att ta hjälp och inte skjuta över ansvaret på någon annan”, skriver AIK på sin hemsida.

I dag kallade idrottsministern Lena Adelsohn Liljeroth AIK till krismöte. Med på mötet fanns bland andra Mats Gustavsson, ordförande i AIK, Per Hägerö, styrelseledamot i AIK, samt Nilsson och Lena Tysk från Rikspolisstyrelsen.

– När det här skedde för två veckor sedan och Uefa blev inblandat, vilket resulterar i höga böter för AIK, så ville jag träffa AIK:s ledning för att få deras bild, säger Lena Adelsohn Liljeroth i Sportbladet.

Anmälningsplikt diskuteras

– De gav mig ett pressmeddelande vad de vill göra. De konstaterade att de är ansvariga för sina arrangemang, men att problemen kan ske utanför arenan.

– Det som skedde utanför arenan vid skandalmatchen kunde man inte förutse. Men jag anser trots det att klubbarna kan göra mer, en uppfattning AIK delar.

– Det gäller att se till att personerna som är avstängda inte tar sig in någon annan väg. Men det har med PUL (personuppgiftslagen) att göra.

En lösning kan vara anmälningsplikt, som har varit uppe för diskussion.

– Det gäller att jobba med de goda krafter som finns för det går ju inte att göra ett sånt här arbete mot supportrarna. AIK har intensifierat sitt arbete efter den här matchen. Vi får väl se de kommande matcherna om man har lyckats skapa ett lugn.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla Champions League-matcher på C More. Beställ här

C More

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

AIK Fotboll