Sämsta starten sedan kriget

FOTBOLL

”Pratar inte med spelarna om läget”

Foto: Manar på Djurgårdens tränare Carlos Banda har fått en historiskt dålig start. Mot Trelleborg ska den negativa trenden brytas.

Djurgårdens säsongstart är historiskt usel.

Senast de hade så dålig poängskörd efter fem omgångar var så långt tillbaka i tiden som 1945.

– Jag pratar inte någonting med spelarna om läget, då sänker jag dem, säger tränare Carlos

Banda.

Man får titta långt bak i historieböckerna för att hitta en säsong där Djurgården inlett så dåligt som man har gjort i år. Senast de, som i år, plockade blott en poäng på de fem första matcherna var samma år som andra världskriget tog slut, 1945.

”Tränat på bra”

Några krigsscener vill dock inte Djurgårdstränaren Carlos Banda måla upp när han beskriver läget i laget.

– Jag tycker vi har tränat på bra nu, vi är väldigt fokuserade, alla spelarna gör allt de ska för att vända det här. Stor eloge till dem, att det inte är någon som har surat ihop eller tycker att det är kört eller nåt. De gör det jättebra, hoppas bara att vi kan få ut allt på söndag.

Hur säkert känner du att du sitter?

– Ingen aning. Jag fokuserar bara på mitt jobb till hundra procent och vad jobbet handlar om är att vinna matchen på söndag.

Du känner inte att, om det skulle bli ännu en förlust, du själv skulle vilja backa undan?

– Nej det känner jag inte.

Jonas Olsson var ju på väg att göra något liknande i IFK Göteborg.

– Jag har ingen aning, jag läser inga tidningar, så det finns ingen negativ tanke hos mig. Jag kommer göra mitt jobb och göra allt jag kan för att vända det här och göra det så bra som möjligt för Djurgården tills någon annan säger något annat.

De senaste dagarnas träningar har handlat om att förbereda laget för söndagens match mot Trelleborg på Vångavallen. Något som de två senaste säsongerna varit en tuff uppgift för Djurgården som förlorat med 1–3 och 0–3.

– Vi vet att vi kommer till en arena som har en matta som inte är i bästa skicket till exempel. Så det får vi ha med i våra beräkningar.

– Vi måste vända en negativ trend, vi ska inte snacka så mycket om vad, det gäller att vinna den här matchen till vilket pris som helst.

– Men jag pratar inte någonting med spelarna om läget, då sänker jag dem. Det är mer nästa match, inte att vi har en poäng eller att vi ligger där vi ligger och sådana onödiga kommentarer. Det vet de, det vet alla. Det handlar om nästa match.

Går att rädda säsongen

1945 då, hur slutade det då? Jo, Djurgården ryckte upp sig och slutade till sist på en tionde plats i tabellen.

Sebastian Rajalakso tror laget kan hämta upp sig ännu mer än så 2011.

– Det är 30 matcher, vi har torskat fyra. Vi kanske vinner resten? Då är det inte så dåligt. Det är tråkigt att det kommer i början, men vi hade lika gärna kunnat sprida ut det och vunnit varannan. Nu kanske vi vinner fem raka, då är det ingen som tänker på det här.

ARTIKELN HANDLAR OM