Beviset som kan fria AIK och Syrianska

Reporter: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

Sportbladets nya film kan fria klubbarna – gärningsmannen stod utanför arenan: ’Smällarna kommer från samma punkt’

1 av 5 | Foto: Privat
Bildbeviset Sportbladets unika film visar tydligt hur de inkastade knallskotten kommer från en position bakom Syrianskas läktare. Nu ska polisen och Svenska fotbollförbundet använda filmen i sina utredningar. ”Vi är intresserade av materialet ni har. Det som är på filmen blir en del av förundersökningen”, säger Mikael Alfredsson hos Södertäljepolisen.

Här är beviset för hur skandalen gick till:

Knallskottet kom varken från Syrianskas eller AIK:s läktare.

Det kastades in från en position utanför arenan.

Tjugo minuter hade gått mellan AIK och Syrianska när ett knallskott exploderade intill assisterande domaren Daniel Wärnmark. Han flydde därifrån och planen tömdes medan nya skott ekade.

Den avbrutna matchen har lett till att polisen och Svenska fotbollförbundet utreder vem som kastade pjäsen. I väntan på beskeden kan Sportbladet exklusivt visa svaret:

En högkvalitativ publikfilm visar hur knallskottet till synes kommer från Syrianskas läktare. 15 sekunder senare kommer nästa skott i samma bana, men nu framkommer att personen som kastar står bakom läktaren.

”Finns inga tvivel”

Sportbladet lät den framstående fysikern Patrik Norqvist granska de båda skotten.

– Sett till rökbanan är jag helt övertygad om att de två kasten är från samma plats. Röken ser likadan ut och det är samma sorts smällare. Det finns inga tvivel om att de kommer från samma punkt, säger han.

Då uppstår nästa fråga: var är den punkten?

En kamera som kan rotera 360 grader sitter högt uppe på ett torn i det berörda hörnet, men polisen lämnar inte ut material därifrån. Däremot går det att konstatera att området bakom Syrianskas läktare var avspärrat vid tillfället. Med andra ord måste kastet ha kommit utifrån, sannolikt från den cykelväg som går förbi och bara skyms av ett två meter högt träplank.

”Vi är intresseade”

Sportbladet ska i dag låta både polisen och Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd ta del av det exklusiva materialet. Södertäljepolisens Mikael Alfredsson är tacksam.

– Vi är intresserade av materialet ni har. Det som är på filmen blir en del av förundersökningen. Mycket mer än så kan jag inte säga, säger han.

Har ni hört vittnesmål om att knallskottet ska ha kastats utifrån?

– Det går mycket rykten om vem som gjorde vad. Vi har inhämtat information, men jag vill inte säga mer.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN