Uefa: Bundesliga bättre än Serie A

FOTBOLL

Tyskland får extra CL-plats

Foto: Thomas Müller och Bastian Schweinsteiger.

Säsongen 2012/2013 kommer tyska Bundesliga ha fyra platser till Champions League.

Det innebär att italienska Serie A maximalt kan ha tre lag i Europas finrum.

Det står i praktiken klart efter säsongens resultat i de europeiska cuperna.

Nu står det klart att tyska Bundesliga tar en Champions League-plats från italienska Serie A – om inte de italienska lagen vinner alla sina matcher i Europa och får en bättre Uefa-koefficent.

Uefa-koefficienten är ett rankingsystem som avgör hur många platser de olika europeiska ligorna får till Champions League samt Europa League. Listan baseras på ligornas lags insatser i Uefas cuper och sträcker sig över fem år.

Tyskland har för tillfället 67 436 poäng medan Italien har 59 981. Det innebär att Roma, Milan, Inter och Napoli alla måste vinna sina matcher för att komma ikapp. Och det räcker ändå inte om Schalke, Bayern München, Bayer Leverkusen plus Stuttgart tillsammans vinner två matcher och spelar oavgjort i en.

I teorin har alltså Italien chansen att försvara sin plats som den tredje bästa ligan i Europa. Men det ser riktigt mörkt ut.

På väg om Spanien

Tysklands europeiska framgångar är så stora att man till nästa säsong även kan gå förbi spanska La Liga. Den spanska ligan tappar 19 000 inspelade poäng, jämfört med Tysklands 9 500 från säsongen 2006/2007. Om inte de spanska lagen gör betydligt mycket bättre ifrån sig än de tyska lagen i denna säsongs europaspel innebär det alltså att Bundesliga är förbi La Liga till nästa säsong.

Vilket i så fall innebär att Spanien placerar sig som trea, Italien som fyra och Frankrike som femma i Uefa-koefficienten.

Engelska Premier League hotas ännu inte av Bundesliga, då de har en säker ledning på sammanlagt 81 928 poäng att jämföra med Spaniens 76 615.

Sverige långt efter

Allsvenskan är inte ens i närheten av att konkurrera med de stora ligorna. Föga förvånande kanske.

Men än värre är att den svenska ligan tappar placeringar. Sedan säsongen 2010/2011 har Allsvenskan dalat från 24:e plats till 28:e.

Slovakien, Cypern, Polen, Österrike, Rumänien och Bulgarien är några exempel på nationer vars ligor ligger före den svenska.

Fotnot: Effekten av förändringar i koefficienten dröjer två säsonger, vilket innebär att Bundesliga kommer att få sin extra plats i Europa säsongen 2012/2013

ARTIKELN HANDLAR OM

Bundesliga

Serie A