Kostade 1,7 miljoner – byts efter 3 matcher

avPatrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Friends får nytt gräs för fjärde gången på fem matcher

Hemma och bortalaget klagade på gräset efter AIK:s hemmapremiären på Friends Arena.

Nu agerar arenan och byter 1,7 miljonersmattan – efter bara tre matcher.

– Vi har en hög ambitionsnivå när det gäller gräset, säger Robert Limpar, ansvarig för gräsbeläggningen på Friends Arena, i ett pressmeddelande.

Inför svenska landslagets VM-kvalmatch mot Irland på Friends Arena lades en helt ny gräsmatta ut. 25 långtradare fraktade gräset från Holland till en total kostnad av 1,7 miljoner kronor.

”Självklart ska vi ha ett underlag i toppklass”

Men klimatet har gjort att gräset inte hållit som förväntat och efter AIK:s möte med Malmö FF på onsdag byts det ut igen. Det innebär att det bara blev tre matcher på gräsmattan (Sverige-Irland, AIK-Syrianska och onsdagens match AIK-Malmö FF).

–  Just nu håller gräset på planen samma skick som en vårplan brukar ha vid den här tiden på året. Men vi har en hög ambitionsnivå när det gäller gräset och vill att det ska vara i toppskick oavsett säsong säger Robert Limpar, ansvarig för gräsbeläggningen på Friends Arena, i ett pressmeddelande.

AIK och Syrianskas spelare klagade på att gräset släppte under 0-0-matchen och AIK är nöjda med måndagens besked.

–  Det här är ett beslut som känns mycket bra. När vi nu har en arena i toppskick är det självklart att vi också ska ha ett underlag i toppklass, säger Thomas Edselius, VD på AIK Fotboll.

Fjärde gräsbytet på fem matcher

Men smakar det så kostar det. Enligt Friends Arenas kommunikationschef Malin Sparf Rydberg räknar de med en kostnad på mellan en och 1,5 miljoner kronor för varje gräsbyte.

– Vi har sagt att vi räknar med mellan fyra till fem byten per år. Men den planen är vår egen och så finns det vissa evenemang utöver det som Argentina-matchen (landslaget träningsmatch i februari) som inte räknas in bland de normala, säger Malin Sparf Rydberg till Sportbladet.

Sedan Sveriges invigningsmatch mot England den 14 november förra året har gräsmattan nu bytts ut fyra gånger, trots att det innan nästa byte bara kommer ha spelats fem matcher på arenan. Nu hoppas dock Friends Arena på att det ska dröja till nästa gång.

– Vi räknar med att nästa gång blir inför finalen i dam-EM (den 28 juli). Man måste också ha med i beräkningarna att det här är första gången vi har en inomhusarena i Sverige med äkta gräs och att det därför tar lite tid även för de mest erfarna gräsexperterna att lära sig exakt hur den ska skötas. Vi tror att det blir färre byten lite längre in på säsongen, säger Sparf Rydberg.

Vem betalar för alla byten?

– Det är en avtalsfråga och ingenting vi går ut med i media.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM