”Skulle inte förvåna mig om han kommer tillbaka till AIK”

Publicerad:

FOTBOLL

”Tjerna” släpper bok – då talar Norling ut: ”Det är total kärlek”

”Högaktar honom”  I boken ”Tjerna – enkaptens hjärta”, som släpps i dag, beskriver Daniel Tjernström sitt möte med Rikard Norling i Bergen.
Foto: BILDBYRÅN
”Högaktar honom” I boken ”Tjerna – enkaptens hjärta”, som släpps i dag, beskriver Daniel Tjernström sitt möte med Rikard Norling i Bergen.

I dag släpps ”Tjerna – en kaptens hjärta”, boken om AIK-legendaren Daniel Tjernströms fotbolls- karriär.

Där berättas om ett okänt möte med Rikard Norling i norska Bergen.

– Det skulle inte förvåna mig om Rikard kommer tillbaka till AIK i framtiden, säger Daniel Tjernström, 41, till Sportbladet.

  Läs ett helt kapitel ur Tjernströms bok här!

Daniel Tjernström gjorde totalt 439 matcher för AIK varav 276 i allsvenskan under åren 1999 till 2013.

3 augusti spelade han sista matchen när Gnaget besegrade Elfsborg med 2–1 på Friends Arena.

Klacken hyllade honom med tifot ”Konung i de svartgula själarnas land”, Erik Hamrén delade ut en landslags-tröja (syftandes på fansramsan ”Tjerna till landslaget”) och lagkamraten Nils Eric Johansson konstaterade:

– Han kommer för alltid nämnas som en av de största i AIK.

Möten med tränare

Nu har snart två år gått, en tid Daniel Tjernström bland annat ägnat åt att att skriva en bok om sin fotbollskarriär ihop med författaren och journalisten Josefine Lindén med ett förflutet på TV4.

I boken beskrivs möten och samtal med tränare Daniel Tjernström hade under karriären, till exempel Stuart Baxter, Erik Hamrén och Rikard Norling.

Sportbladet har fått läsa kapitlet om mötet med Rikard Norling i Bergen där han tränar norska andraligalaget Brann.

Norling, som också är högt hållen av AIK:s supportrar, berättar om hur det favoritskapet i dag påverkar hans förhållande till ”VIP-tribunen”:

– Rädslan är att en dag komma tillbaka, jag vill hellre ha det som ett vackert minne, se det från utsidan. Jag har inte gått på en enda allsvensk match på Råsunda eller Friends. Jag har gått på hockey för att få höra sångerna, säger Rikard Norling i boken.

”Provocerar ledningen”

Norling menar att hans blotta närvaro kan provocera:

– Jag provocerar ledningen som jag hade det svårt med när jag lämnade. Men supportrarna känner jag gemenskap med. Bara det att jag hade en sån unik upp- levelse, att komma till Råsunda som motståndare med Malmö FF, och leda med 2–0 och så sjunger klacken halvprovocerande ”Norling längtar hem till AIK”. Total och kompromisslös kärlek. Och det upplever jag att vissa på VIP-tribunen inte gillar.

– Jag skulle vilja kunna åka till Karlberg, sätta mig, känna att jag är en del av historien, att jag alltid är välkommen. För det är min klubb. AIK.

”Han tog oss tillbaka”

När Sportbladet pratar med Daniel Tjernström i samband med boklanseringen passar vi på att fråga om mötet med Rikard Norling:

– Det var kul att träffa honom och andra tränare. Det blir att man pratar med varandra på ett annat sätt, säger Daniel.

Vad tänker du om ert möte, tror du att han kommer tillbaka till AIK igen?

– Det vet jag inte men att AIK betyder väldigt mycket för honom är ju ingen hemlighet. Det skulle inte förvåna mig om Rikard kommer tillbaka till AIK i framtiden igen.

Hur ser du på honom som tränare?

– Jag högaktar honom. Han är jätteduktig. Han kom till oss när vi var som lägst, och tog tillbaka oss dit vi hör hemma, i toppen av allsvenskan, tillsammans med ”Nesh” (Nebojsa Novakovic), säger Daniel Tjernström.

  Läs ett helt kapitel ur Tjernströms bok här!

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.