Så sänds fotbolls-EM 2016 i TV

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Håll koll på TV-tiderna - alla matcher och sändningar

För tredje mästerskapet i rad sänds den stora finalen i TV4 – som kommer kommenteras av Lasse Granqvist samt Jens Fjellström.

Det står klart sedan SVT och TV4 fördelat EM-matcherna mellan sig.

Fyran har dessutom mästerskapets öppningsmatch, Sveriges avgörande gruppspelsmatch, samt en eventuell åttondelsfinal för ”Blågult” samtidigt som SVT är garanterade två svenska gruppspelsmatcher.

När TV4 fick rätten att sända VM-finalen i fotboll 2014 bekräftade kanalens dåvarande sportchef Emir Osmanbegovic att de hade en överenskommen uppdelning tillsammans med SVT.

– Det är egentligen inga konstigheter. Vi har en överenskommelse med SVT där vi sänder finalen varannan gång. VM 2010 sände SVT, VM 2014 är det TV4. Det är bara en omvänd fördelningsordning, sa Osmanbegovic.

EM-finalen mot två svenska matcher

Men för EM gäller inte samma sak. I sommar blir det TV4 som, precis som vid slutspelet 2012, får sända mästerskapets största match.

– Vi är jättenöjda med utfallet. Vi får premiärmatchen mot Irland som vi tror är väldigt avgörande för hur fortsättningen ska gå. Sedan får vi match två och så har fyran Belgien-matchen. Det är vi mycket nöjda med. Sedan är det två parter som ska vara nöjda eftersom det är en gemensam rättighet vi ska förvalta på bästa sätt. Därför får fyran finalen eftersom vi är garanterade två Sverige-matcher, säger SVT:s sportchef Per Yng.

Det är finalen som bytts mot två Sverige-matcher?

– Ja, så är det. Den som har två Sverige-matcher får inte finalen. Sedan är det kanske annorlunda någon gång men det är huvudprincipen.

SVT och TV4 delar på rättigheterna

De två tv-kanalerna delar på rättigheterna och förhandlar inför varje mästerskap hur matcherna ska fördelas. Den här gången har TV4 även fått både Sveriges avgörande sista gruppspelsmatch mot Belgien den 22 juni samt en eventuell åttondelsfinal. SVT är i sin tur garanterade två svenska matcher då de sänder öppningsmatchen mot Irland den 13 juni och stormötet med Italien 17 juni.

– Det vore fel att säga att vi bytte finalen mot två svenska matcher rakt av men vi är nöjda med upplägget i stort. Sänder man bara halva får man försaka något och får något annat, säger Fredrik Olofsson, sportchef på TV4.

Förutom finalen sänder TV4 också mästerskapets öppningsmatch mellan Frankrike och Rumänien den 10 juni. Finalen kommer kommenteras av Lasse Granqvist samt Jens Fjellström.

– Det tycker jag låter logiskt och bra, säger Fredrik Olofsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE