Källström ångrar sig efter uttalandet: ”Väldigt klantigt”

avDaniel Sörensen

Kim Källström försvarade beslutet att låta Qatar arrangera VM 2022 och menade att en felaktig bild av landet sprids i media.

I en intervju med SVT Sport säger han nu att han ångrar delar av uttalandet.

– Det är väldigt, väldigt klantigt från min sida, säger han.

VM i Qatar 2022 har redan fått massiv kritik – flera år innan mästerskapet ens spelats.

Värdnationen har upprepade gånger kritiserats för dess syn på mänskliga rättigheter och arbetsförhållanden för gästarbetare som arbetar på arenor.

Till SC, en av organisationerna som arrangerar mästerskapet, säger den före detta svenske landslagsmittfältaren Kim Källström att media har målat upp en enligt honom felaktig bild av landets problem.

– Jag tror att vi svenskar har fått en bild av Qatar som har hämtats från media. Men det är viktigt att besökt landet själv för att bilda dig en egen uppfattning. Uppenbarligen finns det förbättringsområden i Qatar, men de arbetar hårt med det. Människor kanske är skeptiska, men jag har haft en väldigt trevlig vistelse här och det har varit en ögonöppnare. Ibland ska man kanske inte tro på allt man läser i media, säger han.

Gör en pudel i SVT

Uttalandet har väckt starka reaktioner i Sverige.

Sportbladets egna krönikör Simon Bank skriver:

Kim Källström ställer sig i VM-organisationens tjänst och hyllar arrangörerna bakom fotbollshistoriens mest ifrågasatta arrangemang. Frågor på det? Många, Kim.”

Han sätter sig på en jävligt hög häst och hävdar att allting är under kontroll för att han varit i landet och sett det med egna ögon”, skriver Fotbolldirekts krönikör Patrick Ekwall.

Nu gör Källström en pudel. I en intervju med SVT Sport berättar han om uttalandet.

Erkänner att det var klantigt

– Jag har också läst om hur läget är i Qatar och att de har problem med mänskliga rättigheter. Men när jag var där nere och träffade folk från ambassaden och ILO (internationella arbetsorganisationen) som är tillsatta av FN kände man kanske inte att det var exakt så som den beskrevs i Sverige, säger han och utvecklar sitt tidigare uttalande.

Han säger att han förstår att det han sa till SC uppfattas som ”väldigt klantigt”, men att det är bra att landet och dess politiska system hamnar under lupp tack vare det kommande mästerskapet.

SVT: Vad är det du syftar på när det gäller Qatar och formuleringen ”man ska inte tro på allt som står i media”?

– Om man säger så här, jag har inte läst i svensk media om att det finns en förbättring som gjorts sen fotbolls-VM, utan man har läst mycket om att förhållandena är miserabla och det har de säkerligen varit och det kanske de är i dag också men det har blivit bättre. Jag kan inte förklara det på så många andra sätt, säger han.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
ARTIKELN HANDLAR OM