Kina - här börjar guldjakten för Dif

FOTBOLL

Magnus Pehrsson: Funkar det inte får jag satsa på nåt annat

I torsdags lämnade Djurgården Stockholm för ett två veckor långt träningsläger i Kina.

För en av spelarna är resan extra speciell:

- Det är nu eller aldrig, säger Magnus Pehrsson, 26.

Guldåret 2002 fick han förstörd av en envis knäskada. Under träningslägret i Kina ska Magnus Pehrsson spela match igen, för första gången på ett och ett halvt år.

Antingen håller knäet, då blir han att räkna med till premiären. Håller det inte, ja då är karriären över.

- Jag försöker att tänka positivt men visst är det så, säger Magnus.

- Funkar det inte nu blir det till att satsa på något annat. Jag kan inte rehabträna resten av livet"

Problem hela karriären

Pehrsson har haft knäproblem till och från hela sin karriär. Det började med ett avslitet korsband, fortsatte med en trasig menisk och nu handlar det om en besvärlig typ av broskskada, som ofta leder till fotbollsinvaliditet.

I höstas såg karriären ut att vara över men i ett sista försök tog Magnus kontakt med en klinik i Kroatien som bland annat hjälpt Jesper Blomqvist.

Sedan följde fyra månader av extrem styrketräning.

- Nu har jag med kört med laget i två månader och det känns väldigt bra. Det känns som knäet håller. Men jag måste testa det i matchsituationer innan jag vet säkert, säger Magnus.

Är du orolig att det inte ska hålla?

- Ja, lite nervös är man. Det är nu eller aldrig, typ.

I två veckor turnerar Djurgården runt i Kina och vid sidan av fotbollen ingår besök i Hongkong och Peking.

- Ofta är träningsläger rätt tråkiga, man hänger på samma anläggning hela tiden. Den här resan blir väldigt intressant. Det lär inte bli nån semester men ett annorlunda resmål med spännande kultur.

Vad vet du om Kina?

- Inte mycket. De har över en miljard invånare, landet är stort som hela Europa. Men folket är smått, man lär väl se över allihopa, skrattar Magnus Pehrsson.

Inte heller den världsvane tränaren Zoran Lukic har varit i Kina.

- Nej, aldrig. Det ska bli en upplevelse att möta en ny värld, säger han.

Förutom inspirerande omgivning och gröna gräsplaner hoppas Zoran att lägret ska förbereda Djurgården för höstens Champions League-äventyr. Fyra matcher mot bra motstånd står på programmet, bland annat storlaget Jianlibao (ligatvåa i fjol).

23 spelare åker med

- Lagen vi möter spelar en annorlunda fotboll. Det handlar om snabba, kvicka och viljestarka spelare. Vi kan stöta på liknande motstånd i Champions League-kvalet. Det här blir en bra förberedelse, säger Zoran Lukic.

Totalt åker Djurgården ner med 23 spelare (inklusive nyförvärvet Johan Arneng). Med tränare och ledare är sällskapet 33 personer. Resebyrån "China Cyts" (Kinas Ungdomsresor) betalar i princip hela kalaset.

- Djurgården är ett världskänt namn, det är väl därför de bjuder oss, säger ordföranden Bosse Lundquist med ett skratt.

- Skämt åsido, vi lägger inte många kronor. Men det beror på det enorma intresset för fotboll i Kina. Arrangören får in pengar på biljettintäkter, tv-sändningar och genom sponsorer.

Bakom projektet står styrelsemedlemmen och klubbens advokat, Anders Beck-Friis, som har goda företagskontakter i fjärran östern.

- Det spännande med sådana här resor är att man aldrig vet hur det blir i slutänden. Men planeringen känns bra. Vi har hyrt in två västerländska kockar och killarna har tagit sprutor mot allting, säger Beck-Friis.

Den 2 mars landar Djurgården i Stockholm och kan förhoppningsvis pusta ut efter ett lyckat läger.

Eller som Zoran Lukic uttrycker det:

- Då kommer vi hem och börjar jaga SM-guldet igen!

Robert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM