Upprört efter Fifa-beslutet: ”Chockerande och skandalöst”

Foto: TT
Det egyptiska landslaget, där bland annat Liverpool-stjärnan Mohamed Salah ingår, förlägger sin VM-bas i Tjetjenien.
FOTBOLL

Egyptens fotbollsförbund väljer att förlägga VM-basen i Tjetjenien.

Något som har godkänts av Fifa – men upprör människorättsorganisationer.

– Fifas beslut är chockerande och fullständigt skandalöst, säger Jane Buchanan på Human Rights Watch till AP.

Det var under fredagen som Fifa meddelade att man godkänt Tjetjenien och huvudorten Groznyj som VM-bas för Egypten i sommarens VM-slutspel.

Beskedet möttes av hård kritik från människorättsorganisationer, med bakgrund av de bristande mänskliga rättigheterna i den autonoma delrepubliken.

– Fifas beslut att använda Groznyj för ett VM-läger är chockerande och fullständigt skandalöst, säger Jane Buchanan vid Human Rights Watch till AP.

– De borde ha ändrat beslutet och flyttat lägret till en annan stad.

Fifa slår ifrån sig

Inga matcher kommer att spelas i det oroliga Nordkaukasus. Fifa försvarar nu sitt beslut att godkänna Egyptens bas i Groznyj.

”Vi har för tillfälligt ingen anledning att tro att valet av det egyptiska förbundet kommer att ha negativ inverkan på de mänskliga rättigheterna” meddelar Fifa i ett uttalande till AP.

”Med det sagt kommer Fifa vidta nödvändiga åtgärder i enlighet med policyn kring mänskliga rättigheter om bedömningen skulle förändras de kommande månaderna.”

”Rättfärdigar Kadyrovs regim”

Under Ramzan Kadyrov styre har det inkommit uppgifter om tortyr och utomrättsliga avrättningar i Tjetjenien. Human Rights Watch rapporterade så sent som på fredagen om människorättsaktivister som fängslats på falska grunder och försökt fly undan området av rädsla för att bli bragda om livet.

– Fifas beslut kommer bara rättfärdiga Kadyrovs våldsamma regim, menar Jane Buchanan.

Valet att förlägga basen i Groznyj innebär också en rejäl resa för Egypten, med bland andra Premier League-stjärnan Mohamed Salah, under gruppspelet. Det första mötet med Uruguay spelas i Jekaterinburg, 180 mil bort.

Här avgörs fotbolls-VM 2018 01:00