Frankrike tilldelades historisk straff

avRobert Rosén

För första gången användes VAR vid en straffsituation i VM.

Efter att ha granskat reprisbilderna dömde domaren straff till Frankrike.

– Det är ett bra exempel på VAR när det fungerar, säger tidigare domaren Jonas Eriksson i SVT.

En av nyheterna och de stora snackisarna i årets VM är VAR. Med hjälp av den nya videoassistansen ska domarna få hjälp att fatta rätt beslut i utsatta situationer.

I mötet mellan Frankrike och Australien kom det första VAR-beslutet. Drygt tio minuter in på andra halvlek gjordes Antoine Griezmann omkull i straffområdet, sedan Joshua Risdon glidtacklat fransmannen.

Domaren lämnade planen – kollade reprisbilder

Istället för att omedelbart peka på straffpunkten valde dock domaren Andres Cunha att ta det säkra före det osäkra, och gå ut till sidlinjen för att granska reprisbilderna av situationen. Först därefter bestämde han sig för att döma straff till Frankrike.

– Domaren står rakt bakom och går ut och tittar på samma bilder som vi ser. När han väl har sett dem och identifierat vem han ska varna fattar han beslutet om straff och gult kort. Det är ett bra exempel på VAR när det fungerar, säger SVT:s studioexpert och den tidigare domaren Jonas Eriksson.

1 av 2

Ny straff – minuter senare

Från straffpunkten kunde sedan Antoine Griezmann ge Frankrike ledningen efter 58 minuters spel. Bara minuter senare fick även Australien en straff. Den gången behövde däremot Andres Cunha inte använda sig av VAR, då det var tydligt att Samuel Umtiti tog bollen med handen.

– Det är ett hjärnsläpp, sa SVT-experten Markus Johannesson i sändningen.

Trots att Mile Jedinak kvitterade på den efterföljande straffen förlorade Australien till slut, då Frankrike avgick med en 2–1-seger.

Laddar Matchöversikt
ARTIKELN HANDLAR OM