Cupfesten

FOTBOLL

Lag 14 vs lag 159 – då blev Sportbladets Peter Wennman galen Yeading- supporter för en dag

1 av 2 | Foto: Amatörlaget Yeading tog emot stjärnorna i Newcastle. BBC sände direkt och de rödsvarta halsdukarna var nyupptryckta. Alla verkade hålla på ”underdogen” Yeading.

LONDON

Roligare än så här kan man inte ha det på fotboll i England.

Lilla Yeading FC, division 43 ungefär, mot stora, rika Newcastle i FA-cupen.

Det var en fullständigt unik match. Jag ska banne mig spara biljetten och nåla upp den på väggen.

Det är endast i FA-cupen såna här märkliga möten kan ske.

Statistikerna har räknat ut att det aldrig i historien har spelats en på papperet ojämnare cupmatch än den i går. Mellan Newcastle i Premier League och Yeading i ”Ryman League” skiljer sex divisioner – och 144 klubbar.

Möjligen låter det pretentiöst, men i matcher av den här typen hittar man fotbollens själ och det ger mig alltid större behållning än mötena mellan topplagen.

Följdaktligen tog jag en långpromenad till Loftus Road för att sätta ner en fot i verkligheten.

Denna verklighet bestod till exempel av en färsk och saftig mocka från en polishäst. Jag trodde jag blivit låghalt innan jag upptäckte att den satt där under skon, jag fick skaka benet i luften några gånger och skrika ”loss, loss” innan den slutligen släppte greppet.

Men bara det...polishästar. Och sladdar och antenner och stora bussar från tv-bolagen, det var som en annan värld för grabbarna från Yeading.

Lagets ”stjärna”, DJ Campbell, intervjuades före matchen och sa:

– Det blir lite konstigt att spela när finns kameror och grejer.

”Kameror och grejer”...helt underbart.

Bara 250 sittplatser

Men Yeading är så litet att det nästan inte finns (det ligger i alla fall i västra London, ganska nära Heathrow) och hemmaarenan The Warren har bara 250 sittplatser. Man kan inte påstå att lirarna i klubben är folkidoler.

Så nu hade Queens Park Rangers lånat ut Loftus Road, BBC sände direkt, det var festligt och folkligt och nytryckta rödsvarta Yeading-halsdukar såldes utanför. Plötsligt höll ”alla” på Yeading ungefär som i Sverige när ”alla” håller på Degerfors – fast bara när det passar.

För att slippa journalistbyråkratin köpte jag en biljett som alla andra (360 spänn, svindyrt!) och satte mig bland alla dessa temporära Yeading-fans.

Det var hur kul som helst.

”London Calling” med Clash dundrade ut över arenan, sen kom Bowies ”Heroes” och den humoristiskt lagde matchspeakern sa:

– Ett av lagen vi ska se här idag är fyllt av internationellt kända storstjärnor som figurerar på sportsidorna varje dag. Njut av deras konster. Men vi välkomnar också det andra laget, Newcastle United.

För att komma så här långt i FA-cupen hade Yeading slagit ut storheter som Chelmsford, Long Melford, Heybridge Swifts, Bognor Regis, Halesowen Town och Slough Town. Nu var det lite andra grejer att bita i. Newcastle ställde upp med bästa tänkbara lag.

Ändå gjorde Yeading sensationellt bra motstånd.

Newcastles mångmiljonärer var pinsamt usla. De gjorde det banalaste misstag man kan göra i en match av den här typen – de föll in i samma tempo som amatörerna i Yeading.

Folket runt omkring mig började vädra en superskräll, viftade med sina rödsvarta halsdukar, pekade mot Newcastles fans och vrålade:

– Who are you? Who are you?

0–0 i halvtid, det var på väg att skapas nån slags fotbollshistoria här.

2–0 – men inte mycket mer

Fem minuter efter paus rullade dock Lee Bowyer in 1–0 för Newcastle, och tio minuter senare nickade Shola Ameobi in tvåan. Det borde varit inledningen på det stora raset.

Men mer blev det inte. 0–2, slut.

Pojkarna i Yeading kunde lämna Loftus Road med raka ryggar, de hade ordnat ett bra tillskott till klubbkassan och fått nåt att berätta för barnbarnen i framtiden.

Hur Newcastles lirare kände sig vet jag inte, men särskilt stolta kan de inte ha varit.

Själv var jag nöjd med underhållningen.

Synd bara att Yeading aldrig kastade in sin reserv Tony Perfect. Skulle vara kul att se hur en spelare med det namnet ser ut.

Alla lagen före Yeading

Så är det engelska ligasystemet:

1. Premier League, 2. League Championship, 3. League 1, 4. League 2, 5. Conference, 6. Conference North/Conference South, 7. Northern Premier League Premier Division/Soutern Premier League Premier Division/Isthmian League Premier Division (Ryman League). Ut efter ligasystemet får man följande klubbranking. (Yeading etta i Ryman League).

Sammnanställning: Daniel Brändh

ARTIKELN HANDLAR OM