Halmstad försvagas inte särskilt mycket av försäljningen

FOTBOLL

HALMSTAD

Halmstad är i topp när halva allsvenskan är spelad. Ingen bra sits om man ser på Sportbladets statistik. Det är svårt att leda länge och till slut ro hem guldet.

HBK kan klara det.

Trots Micke Nilssons stora kvaliteter betyder förmodligen försäljningen av lagets ende landslagsspelare inte särskilt mycket för HBK:s spelstyrka.

Tränaren Janne Andersson uttryckte det så här:

- Missförstå mig inte. Jag ville väldigt gärna ha kvar Micke Nilsson men han har inte dominerat hos oss. Han har inte gjort särskilt många mål och framspelningar. Det hade varit värre för oss att bli av med exempelvis Markus Rosenberg.

Halmstad har på sätt och vis inte tillåtit Micke Nilsson att bli dominant. Han har använts som hjälpgubbe när det behövts en ytterback trots att han i landslaget fram till sista EM-förberedelserna var offensiv mittfältare.

Micke Nilsson är klok, bollskicklig och allround. Han har stora möjligheter att ta ytterligare några kliv på kvalitetsstegen med spel i Premier League.

Ändå kommer förmodligen Halmstad inte att sakna sin bäste spelare. En märklighet som visar att laget alltid är större än individen.

Halmstad är ett bra lag med betoning på lag. Mer komplett än Hammarby som visserligen är stabilt men som i går visade upp en oförmåga att prestera ett rakt och chansskapande djupledsspel.

Alexander Östlund kom farande på sin kant men bromsades effektivt när Mikael Nilsson byttes över från högersidan just för att få stopp på sin backkollega från EM.

Bajen var omständigt

Hammarbys passningsspel blev för omständligt. Petter Andersson gjorde en bra prestation när han kom loss och slog inlägget Erik Johansson kvitterade på men annars sågs talangfulle Petter knappt till.

Mikael Andersson hamnade aldrig i de avslutningslägen han utnyttjade så effektivt förra året. Bytet att ta in Pablo Pinones-Arce ryckte upp Bajens anfallsspel till en något högre nivå men speciellt mycket var det inte som Hammarby klarade att skapa i hotväg.

Petur Marteinsson var strålande i mittförsvaret men visst saknades skadade Max von Schlebrügge som partner till honom.

Släppa in två mål har Hammarby bara gjort mot Sundsvall tidigare i år.

Även om det inte var en toppmatch spelmässigt sett kan man nog räkna med att båda lagen är med i guldstriden säsongen ut. Hammarby saknar skärpa och tyngd i de sista avgörande faserna av amfallsspelet.

"Halmstad säljer inte spelare"

Aluspah Brewah från Sierre Leone är tänkt att lösa det problemet.

Det återstår att se.

Alla utlandsköp mitt i seriespelet är chansningar. En del går hem, andra inte. Att anpassa sig till ett annorlunda fotbollstänkande brukar ta sin tid även för duktiga spelare.

Halmstad har ersättare för Micke Nilsson men letar ändå efter eventuella nyförvärv för att gardera sig mot skador och fylla luckan i truppen efter försäljningen.

Enligt Bengt Sjöholm handlar det för övrigt inte om en försäljning.

- Halmstad säljer inte spelare. Andra klubbar köper av oss.

Därmed vill han ha sagt att om andra klubbar vill ha Halmstads spelare får de betala vad det kostar. Mikael Nilsson avstod sin del av övergångspengarna till HBK för att komma loss omedelbart och det blev slantarna som avgjorde. Southampton och Micke själv betalade miljonerna som nådde över Halmstads smärtgräns.

MFF kammar hem pengarna

Halmstads nye storstjärna Markus Rosenberg stiger snabbt i värde men de pengarna kommer Malmö FF att kamma hem. Som Mackans utvecklingskurva ser ut nu är det knappast troligt att han spelar varken i MFF eller Halmstad nästa säsong.

Mot Hammarby gjorde han absolut inte någon av sina större matcher i år men Mackan gjorde ett mål och visade prov på sin fina teknik, steg, speluppfattning och skottförmåga.

Jag blir inte förvånad om han är med i landslagstruppen mot Holland. Nye förbundskaptenen Roland Andersson var åtminstone nöjd med vad han såg från Örjans valls läktare.

ARTIKELN HANDLAR OM