Han skryter om sabotagen

FOTBOLL

"Jimmy Jumps" filosofi i livet - han gillar att göra det förbjudna

1 av 8 | Foto: JIMMYS NYA "HOPP" I slutet av matchen Portugal-Grekland slog Jaume "Jimmy Jump" Marquet till igen. Först rusade han över planen, kastade en Barcelonatröja på Figo och sprang sedan vidare in i Greklands mål och slängde sig i nätmaskorna. "Min lidelse är att dyka upp överallt", säger han.

Attacken på Luis Figo var inte hans första.

Inte heller hans sista.

"Jimmy Jump" har specialiserat sig på att ta sig in på stora evenemang - sedan skryter han om det på internet.

Den 29-årige spanjoren Jaume Marquet arbetar för ett fastighetsbolag i Sabadell, två mil norr om Barcelona.

Det vill säga när han inte tar sig in på avspärrade idrottsevenemang, tar sig förbi säkerhetsvakter för att fotograferas med kändisar eller uppträder på den välkända gatan Ramblan i Barcelona.

Planerat EM länge

Han anser sig själv vara en artist - precis som hans stora idol, konstnären Salvador Dali.

- Detta är min roll. Jag har alltid gillat att ta mig in på förbjudna områden. När jag var liten smög jag alltid in på bion, säger Jaume Marquet till tidningen Cara a Cara.

Hans aktion i Lissabon, när han sprang in på banan mitt under EM-finalen i fotboll för att kasta Barcelonas flagga på den förre Barcelonaspelaren Luis Figo, hade han planerat länge.

Tidigare i år avslöjade han den dessutom i katalansk tv, dit han lurat sig in på sitt vanliga sett för att få tid framför kameran.

Kom in på slottet

- Det känns så bra att göra det. Varje gång jag gör det får jag en skithärlig känsla.

Jaume Marquet artistnamn är Jimmy Jump, och på sin egen internetsida visar han bilder på sig själv och andra kändisar. Där finns foton på honom tillsammans med Luis Figo, på honom och Penélope Cruz, med Bobby Robson och Romario - för att nämna några.

Han har dessutom tagit sig in på det spanska slottet för att skaka hand med Spaniens kung Juan Carlos och fotas tillsammans med kronprinsen.

- Priset till årets bäste idrottare skulle delas ut. Jag talar inte om hur jag kom in på slottet, men det var väldigt tufft och bra gjort. Jag kom in, pratade med idrottsmännen, hälsade på kungen och prinsen, och kungen kände till mig!, har Jaume Marquet berättat.

Hans mål är att folk ska veta vem han är och att han ska bli en omtalad kändis. Han förbereder sig hela tiden för nya uppdrag och älskar när kamerorna blixtrar.

Prövade på politiken

Hans eget motto lyder:

"Min lidelse är att dyka upp överallt. Framgången är min frihet, makten och vinden är mina lagar, min enda hjälte är Jimmy Jump."

Han försökte sig även på en politisk karriär, inom frihetspartiet, för fem år sedan.

- Politiken kan fungera, men det är för långsamt och för komplicerat, säger Jaume Marquet.

Därför väljer han att bli känd genom att dyka upp överallt - där det ska vara helt omöjligt.

HÄR ÄR ETT AXPLOCK AV MARQUETS ATTACKER

ANDRA GALNA UPPTÅG I SPORTVÄRLDEN

Anna Carlsson