Regnet hotar Gothia Cup

FOTBOLL

Matcher kan flyttas eller avgöras på straffar direkt

Foto: HEDEN ÄR TRÄSKET Den regniga sommaren ställer till stora problem för arrangören.

Inte ens världens största ungdomsturnering kan stå emot vädrets makter.

Regnet ställer till stora problem för arrangörerna av Gothia Cup och just nu är hälften av alla tänkta gräsplaner ospelbara.

– Som det är nu kommer vi att få flytta många matcher till grusplaner, förklarar Magnus af Klinteberg, ansvarig för samordningen i Gothia Cup.

Juni var en av de kallaste och regnigaste månaderna på länge på västkusten och dagarna i juli har varit ännu sämre. De stora regnmängderna gör Gothia Cup till en svårplanerad turnering.

Fler lag än tidigare

– Vi har haft liknande väder tidigare och senast 1998 fick vi flytta många matcher. Ändå lyckades vi ro allt i land, förklarar af Klinteberg.

Men årets turnering har fler lag än 1998 och spelschemat är pressat. Som det ser ut nu går det inte att spela på Bergsjövallen, Slottskogsvallen och många av gräsplanerna ute på Kviberg. Men det finns reservplaner och mycket rutinerat folk i organisationen.

– Vi har möjligheten att flytta matcher till grusplaner och i värsta fall kommer vi att spela matcher i elljus sent på kvällarna, förklarar Magnus af Klinteberg.

Och i värsta, värsta fall?

– Då kommer vi att prioritera A-slutspelet före B-slutspelet och kanske att vissa matcher kommer att avgöras genom straffläggningar direkt, förklarar af Klinteberg.

Är du orolig för att vädret ska förstöra turneringen?

– Blir det dåligt väder fram mot onsdag och torsdag så är det inte bra... men vi kommer att spela A-slutspelet färdigt hur det än går.

Fler lag än tidigare

I dag skall man ha ett nytt möte med alla som har hand om planerna och dessutom ha kontinuerlig kontakt med SMHI. Därefter tas ett beslut om hur det blir under måndagen, första speldagen.

– Enligt de prognoser vi fått i kväll ska det bli ganska mycket uppehåll under söndag och måndag och vi håller tummarna att det skall lösa sig, förklarar af Klinteberg.

Det kan bli ett grusigt, lerigt Gothia Cup.

Om inte solen kommer snart.

Martin Strömberg