Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Dag, Daga

Karlsson: Därför är Roma rätt steg för Olsen

För åtta år sedan spelade han grusmatcher med lilla division 5-laget Bunkeflo FF på Heleneholms IP i Malmö.

I dag presenterades han i AS Roma-tröjan, en affär värd 120 miljoner kronor.

Robin Olsens karriär är en av svensk fotbolls häftigaste sagor.

Det behöver inte toppa här. I Roma ska han ta nästa kliv.

Följ ämnen
Malmö FF

Det finns en utbredd sanning inom den europeiska toppfotbollen som säger att spelare som köps efter genombrott i EM- och VM-turneringar är övervärderade.

Det finns dock en hel del som talar för att Robin Olsen inte tillhör den kategorin.

Den första anledningen till att det här är en betydligt mer genomtänkt värvning stavas Ramon Rodriguez Verdejo, ”Monchi” kallad.

Romas sportchef var tveklöst en av Europas främsta värvningsbossar under sin tid i Sevilla. Med små medel byggde Monchi upp en klubb som slogs i toppen av La Liga och vann titlar i Europa genom att helt enkelt vara bättre än konkurrenterna på att värva. Han såg saker som andra inte såg.

Det var därför Monchi handplockades till Rom för att manövrera de amerikanska ägarnas projekt i AS Roma.
Monchi har inte legat på latsidan sedan säsongen tog slut i maj. Han sålde mittfältaren Radja Nainggolan till Inter och hämtade in en hel drös nya spelare.

När Monchi gick med på att sälja stjärnmålvakten Alisson Becker till Liverpool för rekordsumman 770 miljoner kronor hade han redan identifierat ersättaren utanför sina vanliga jaktmarknader i Sydamerika och Östeuropa: Svenske Robin Olsen från FC Köpenhamn.

God valuta för pengarna?

Känner vi Monchi rätt är det inget förhastat köp baserat på den blågula succén i VM. Han har garanterat haft ögonen på Robin Olsen under en längre tid.

Roma får en målvakt med 198 respektingivande centimeter, en effektiv skottstoppare som också kan styra i luftrummet. Han är stabil i spelet med fötterna, men där behöver han spetsa för att ta nästa kliv och det kommer säkerligen förfinas under ledning av målvaktstränaren Marco Savorani.

Den andra anledningen till att Roma förmodligen får god valuta för pengar är att målvakter genom åren varit grovt undervärderade. Trots att de som sista utpost har så stor betydelse på planen har priserna inte hängt med när det gått inflation i övergångssummorna gällande alla andra positioner. 120 miljoner kronor för en succémålvakt från VM – hade Robin Olsen varit anfallare med motsvarande egenskaper hade han kostat minst det dubbla.

Hittat superfynd tidigare

Även om Monchi inte haft i närheten av samma fingertoppskänsla i Roma som under tiden i Sevilla, så är tilltron till hans scoutöga ändå stor. Det blir lätt så när man en gång i tiden värvat Julio Baptista, Dani Alves, Seydou Keita, Ivan Rakitic, Carlos Bacca, för att nämna några, för småpengar.

Nu har den spanske sportchefen – själv före detta målvakt – fastnat för Robin Olsen och det betyder att han ser en spelare som kan växa ytterligare. Monchis strategi handlar om att köpa, förädla och sälja med vinst.

Robin Olsens väg till de stora arenorna är vida omskriven. På grund av en knäskada gjorde han en sejour i dåvarande division 5-laget Bunkeflo FF som 20-åring. Det är bara fyra år sedan han tog över som förstamålvakt i Malmö FF i allsvenskan och det är mindre än två år sedan han spelade sin första tävlingslandskamp. Sedan dess har allt gått i raketfart.

Därför är min förhoppning att det finns ännu mer oförlöst potential att plocka ut.

Måste klara pressen

Roma är en lämplig plattform för den svenske landslagsspelaren att ta ytterligare steg i sin karriär.

Han var en av VM:s bästa målvakter. Med rätt utveckling och lite tur kan Robin Olsen närmaste året etablera sig som en av toppmålvakterna i Serie A och i förlängningen även bland toppen i Europa. Grundförutsättningarna, längden och närspelet, finns där. Grundtekniken är tillräckligt bra för att kunna bli mer bolltrygg och förbättra spelet med fötterna. Nu handlar det om att klara av det viktigaste, den mentala pressen i en storklubb.

Tvivlar han kan han hämta inspiration från sin föregångare Alisson Becker. Brassen kom till den eviga staden för två år sedan. Nu är han världens dyraste målvakt genom tiderna.

Robin Olsen har onekligen stora skor att fylla ut. Det är en miljö där kraven är höga, men klubbvalet känns spännande och betydligt mer genomtänkt än att bli andraslips i en ännu större klubb.

Roma är ett tillräckligt stort lag för att synas, men ändå lagom nivå för att inte drabbas av för hård konkurrens. I Roma utmanas Olsen av veteranen Antonio Mirante, 35, och nye brassen Daniel Fuzato, 21. Underifrån kommer 17-årige jättetalangen Matteo Cardinali. I mittförsvaret framför sig kommer Robin Olsen ha starka mittbacksduon Manolas och Fazio. Tränaren Eusebio Di Francesco gick visserligen rejält vilse taktiskt mot Liverpool på Anfield i våras, men han är vanligtvis skicklig på att organisera defensiven. Roma släppte in 28 mål, näst minst i ligan, förra säsongen.

”Giallorossi”, som nådde semifinal i Champions League i våras, bygger om med en av Europas mest ansedda sportchefer vid ratten och, framöver, med en svensk mellan stolparna.

Det ska bli så häftigt att följa nästa kapitel i Robin Olsens snirkliga, osannolika fotbollskarriär.

Cristiano Ronaldo till Juventus och Robin Olsen till Roma, eventuellt Albin Ekdal tillbaka. Ingen svensk tv-kanal har ännu säkrat rättigheterna till Serie A i höst. Jag utgår från att någon tar chansen och löser det, annars vore det ett sanslöst självmål.

För den svenska breddpubliken har Serie A-starten inte varit så här het på flera år.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Följ ämnen i artikeln