Ska göra som 2015 fast precis tvärtom

FOTBOLL

Brenning: Ska upprepa succén – men skillnaden total

Foto: Svenska laget som tog guld i U21-EM sommaren 2015

2015 vann Sverige U21-EM med ett fysiskt starkt och taktiskt drillat lag bestående av spelare med stora frågetecken framför sin fotbollstatus.

Så vad gör man när man redan testat det och lyckats?

Man gör precis tvärtom så klart.

Foto: Patrik Brenning.

Den här gången kan Sverige komma till U21-EM med hela turneringens på pappret mest intressanta backlinje. Victor Nilsson Lindelöf, Ludwig Augustinsson, Emil Krafth och Linus Wahlqvist fick alla speltid i a-landslagets senaste landskamp mot Ungern och två av dem kommer dessutom med rutin från den förra guldglimrande upplagan av U21-EM.

De vet hur man vinner EM på ett sätt – nu ska de upptäcka hur man gör det på ett helt annat.

Låter som en galen tanke

Efter att generationsväxlingen från mästerskapet 2015 var genomförd inventerade Håkan Ericson sin trupp och insåg att han saknade den typen av fysiska och taktiska spelare som gav guld i Tjeckien. Han formade då om taktiken och tog i hemlighet fram en ny målsättning: ”Vi ska slå Spanien på spanskt vis”.

Det låter som en galen tanke men när kvalspelet sammanfattades hade Sverige just rullat bort Spanien från EM. Nu åker laget till mästerskapet i Polen med samma taktik.

Av den anledning ska vi nog vara extra glada över torsdagens extremt gynnsamma lottning. För att Sverige skulle kunna rulla upp ett Tyskland eller Portugal känns trots lagets imponerande kval som en utopi. Att vi däremot ska kunna spela bort Polen och Slovakien som en brinnande möjlighet.

Stor chans att bli tvåa

Skulle England sedan bli för svåra har Sverige ändå en stor chans att bli bästa grupptvåa, med tanke på hur jämna de andra grupperna är. Och väl i en semifinal med en gigantisk gul vägg i ryggen kan som bekant allting hända. Det vet vi inte minst efter finalen 2015 där Sverige var totalt underlägset Portugal i 20 minuter men tack vare en stor portion tur och skicklighet lyckades kriga sig kvar och avgöra på straffar.

Den här gången tänker Håkan Ericson försöka rulla ut dem istället och oavsett hur det slutar är jag redan nu extremt nyfiken på att se Sverige försöka. Så packa väskorna och ställ in den årliga Mallorca-resan. Det blir Lublin och Kielce i sommar.