Chapecoense tilldelas titeln som mästare

Publicerad 2016-12-04

Ordföranden bekräftar nyheten: Får stöd från alla

19 spelare i Chapecoense dog i en tragisk flygplanskrasch på väg till finalen av Copa Sudamericana.

Nu bekräftar ordföranden Ivan Tozzo att klubben tilldelas titeln som mästare – efter önskemål av motståndarlaget.

– Vi får stöd från alla, därför måste vi fortsätta, säger Tozzo.

Det var i måndags som tragedin inträffade och 71 människor miste livet i en flygplanskrasch i Colombia. 19 av de som dog var spelare i det brasilianska laget Chapecoense som var på väg till finalen i Copa Sudamericana och den största matchen i fotbollslagets historia.

I går flögs de omkomna spelarna och ledarna hem till Chapeco och en stor minnesstund hölls vid hemmaarenan Condá Arena.

Får också prispengar

Efter minnesstunden gick klubbens ordförande Ivan Tozzo ut och bekräftade att Chapecoense blir tilldelade titeln i turneringen efter katastrofen.

Beslutet kommer efter önskemål av motståndarlaget Atletico Nacional tidigare i veckan.

– CONMEBOL (förbundet) kommer att kröna Chapecoense till mästare i Copa Sudamericana, säger Tozzo till Globo, enligt Mirror.

Klubben kommer dessutom att få en prissumma på två miljoner dollar för titeln.

Under gårdagens cermoni riktade Capecos borgmästare Luciano Buligion bland annat ett stort tack till motståndarlagets stöd i tragedin.

– Atletico Nacional sammanfattade det hela bra på sin hemsida. Atletico sa att Chapecoense kom till Medellin med en dröm, och lämnade som en legend. Legender dör aldrig, sa han.

Bygger om på nytt

Och i fotbollsvärlden är stödet stort till det nästintill utplånade laget. Brasilianska klubbar har lovat att gå samman för att hjälpa Chapecoense att bygga upp laget igen.

– Vi får stöd från alla. Människor vill ha fotboll, folk älskar fotboll i Chapecó. Därför måste vi fortsätta med det vi gör, och bygga upp laget igen till nästa säsong, säger ordföranden.

Det ska finnas ett förslag för att befria klubben från nedflyttning de kommande tre säsongerna och även att erbjuda laget att låna spelare gratis från andra brasilianska klubbar.

Följ ämnen i artikeln