Attacken mot Helsingborgs IF i allsvenska kvalet

HIF-spelarnas stöd till Henke Larsson

avEric Persson

”En anledning till att jag skrev på”

1 av 2 | Foto: Peter Larsson.

HELSINGBORG. HIF-spelarna har för första gången uttalat sig om Henrik Larssons avgång. Lagkaptenen Peter Larsson riktar stöd och det gör även Adam Eriksson – som gärna ser Peter Gerhardsson i klubben.

– Han verkar vara en väldigt duktig tränare, säger Eriksson till Sportbladet.

Krisen i Helsingborgs IF eskalerade när klubben åkte ur allsvenskan i söndags.

Under onsdagen meddelade klubben att managern Henrik Larsson lämnar och Sportbladet kunde avslöja att majoriteten av spelarna ville ha bort Larsson redan för en månad sedan.

Under torsdagen anordnade HIF en pressträff med ordföranden Sten-Åke Tjärnlund, klubbdirektören Mats-Ola Schulze och spelarna Peter Larsson, Andreas Landgren, Adam Eriksson och Carl Johansson.

Spelarna fick för första gången uttala sig om Henrik Larssons avgång.

– Tråkigt, Henrik Larsson var en av anledningarna till att jag skrev på för HIF. Jag hade honom i Falkenberg och trivdes bra med honom, säger Adam Eriksson.

”Brinner för klubben”

Lagkaptenen Peter Larsson:

– Henrik gjorde allt han kunde för att få så bra resultat som möjligt. Han brinner för klubben, det märker vi inte minst när han avstår sin lön för nästa år. Jag säger inte att det är Henriks fel, det är allas ansvar, men så som det fungerar får den huvudansvarige mycket kritik när inte resultaten går vägen.

Adam Eriksson och Peter Larsson säger att beslutet bakom kontraktsrivningen ligger hos Henrik Larsson och styrelsen, inte att spelarna ska ha röstat bort managern.

– Just det kommer jag inte kommentera. Det är viktigt att grejerna som vi har diskuterat ska stanna i omklädningsrummet, den respekten måste man ha för sina lagkamrater. Det är tråkigt att inte alla håller med om det, säger Eriksson och syftar på den lagkamrat som uttalade sig anonymt till Sportbladet.

”Vi ska tillbaka direkt”

Flera spelare har kontrakt även nästa år, men det råder ändå ovisshet kring lagbygget. En första del är att göra klart med en ny tränare och där ska Peter Gerhardsson, senast i Häcken, vara väldigt nära.

– Han har gjort ett väldigt imponerande jobb i Häcken, ett lag som jag som neutral åskådare gärna har tittat på. Han verkar vara en väldigt duktig tränare, säger Adam Eriksson.

Peter Larsson:

– Ambitionen är att komma tillbaka till allsvenskan direkt. Då gäller det att ha en tränare som verkligen brinner för det och inte bara ser det som ett jobb. Det tycker jag är viktigast, vilken filosofi han har får klubben bestämma.

Vad har ni spelare att säga till om i tränarfrågan?

– Vi har ingen diskussion där, inte vad jag vet i alla fall. Det är upp till styrelsen att hitta rätt.