”Lagerbäck är en hjälte på Island”

avMartin Tolén

Utsedd till 18:e bäste tränaren: ”Saknad i Sverige”

Foto: AP
Lasse Lagerbäck ledde Island till kvartsfinal i EM.

Succé med Island.

Nu hyllas Lars Lagerbäck som den 18:e bäste tränaren i världen, enligt Fourfourtwo.

”Han är en hjälte på Island”, skriver sajten.

Lars Lagerbäck, 68, gjorde stor succé som förbundskapten för Island.

Kvartsfinal i nationens första EM och efteråt hyllades både Lagerbäck och landslaget som hjältar.

– Jag har lärt mig att man inte ska stänga några dörrar, men jag hoppas att jag är så smart så att jag inte hoppar på något hundraprocentigt huvudtränarjobb. Men dyker det upp något som känns väldigt spännande så är det klart att jag lyssnar, sa Lagerbäck till Viasat om sin framtid.

Utsedd till 18:e bäste

Nu kommer ytterligare ”bevis” på Lagerbäcks bedrift.

När ansedda fotbollsmagasinet Fourfourtwo fortsätter sin rankning av världens bästa tränare hamnar Lagerbäck på 18:e plats – en markant förbättring av fjolårets 41:a plats.

”Sverige visste inte vad de hade förrän han var borta. Lagerbäck ansågs vara lite tråkig i sitt hemland, men han har varit saknad sedan han lämnade. I stället blev han en hjälte på Island genom att bevisa att han var den perfekta mannen för det romantiska uppdraget”, skriver sajten i sin motivering.

”Kan ta en toppklubb?”

Och med den 18:e placeringen är Lagerbäck före namn som Tottenhams Mauricio Pochettino och strax bakom Chelseas nye manager Antonio Conte.

”Nu när han lämnat rollen som förbundskapten vid en ålder av 68, kan svensken kanske ansluta till en toppklubb för första gången i sitt liv?”, skriver sajten.

Tidigare har även svenska landslagets förbundskapten Janne Andersson utsetts till världens 47:e bäste tränare efter framgångarna med IFK Norrköping.

Platserna ett till tio släpps senare i veckan.

ARTIKELN HANDLAR OM