Vem ska ryta till nu när Zlatan är borta?

Frändén: PSG har flera frågor att svara på trots segern

PARIS. Fyra svenskår är över, på det femte gäller det i Paris.

Men vem ska ryta igång medspelarna när Zlatan Ibrahimovic vandrat vidare?

PSG har fler frågor än så att svara på efter segern mot Basel, de får nöja sig med att konstatera att de i alla fall är ganska bra även när de är dåliga.

Det har gått några minuter efter slutsignal i Paris och Basels spelare springer ut på Parc des Princes till bortasupportrarnas applåder. De har antagligen aldrig varit så här nära att vinna en match som de förlorat med 0–3.

PSG hade stått för en klart godkänd insats mot Arsenal och tagit tre oinspirerade poäng mot Ludogorets i Champions League inför kvällens möte med schweizarna. Det var givetvis inte mot Basel som säsongens riktiga värdemätare skulle komma, men hösten har växt sig tillräckligt gammal för att vi ska kunna dra några slutsatser även om Unai Emerys ledarskap.

Den första är att det är helt osynligt.

Nytt styre efter Zlatan

PSG har mer eller mindre lytt under spelarstyre de senaste fyra åren, eftersom Zlatan Ibrahimovics självklara pondus och poängplockande inte lämnat rum för några tvivel. Att svensken inte blev erbjuden förlängt kontrakt i Paris var en direkt följd av det fjärde raka kvartsfinaluttåget ur Champions League i våras. Presidenten Nasser al-Khelaifi kände sig tvungen att ändra på något och valde att visa svensken dörren. PSG:s supportrar accepterade beslutet eftersom det tydde på att en annan stjärna var på ingång. Men efter en loj transfersommar stod nye tränaren Unai Emery utan någon utmanare alls att stångas med.

Han har haft alla chanser att forma det här laget som han vill, och ändå är det förbryllande svårt att se vad han menar med någonting. Ännu värre är att spelarna inte tycks särskilt bekymrade över det.

En av dem viskade nyligen i en bekants öra att det var lite skönt att Zlatan var borta, eftersom hans uppenbarelse så att säga villkorade väldigt mycket av PSG:s livsrum. Det fanns helt enkelt inte så mycket syre kvar när Ibra hade andats sin andel i omklädningsrummet.

Andra bekräftar samma sak men bakvänt; att PSG utan Ibrahimovic blivit en svindyr lekstuga eftersom ingen spänner ögonen i en när man slår ett felpass.

Zlatans onda ögon hade fått jobba

Sommarvärvningen Thomas Meunier sa nyligen i en intervju med l’Équipe att PSG skulle klara sig utan tränare, ”för även om tränaren sa ’spela hur ni vill’ skulle vi vinna”. Det är väl dessvärre giltigt mot de flesta lag på den franska landsbygden, men inget lag i Europa har hittills vunnit några titlar utan tränare (till Meuniers försvar ska sägas att inget lag riktigt försökt, eftersom tränarposten är obligatorisk inom proffsfotbollen).

Emery famlar fortfarande efter franska fotbollsglosor och någon form av auktoritet inför världsstjärnor som Thiago Silva och Angel di María.

Mot Basel hade Zlatan Ibrahimovics onda öga haft att göra.

Svag första halvlek av storlaget

PSG:s första halvlek var förskräcklig. Att David Luiz fattade ett och annat spektakulärt felbeslut under sin tid i klubben hade man vant sig vid, men att både Marquinhos och Thiago Silva står och idisslar planlöst utspridda inom straffområdet är nyheter för i år.

Innan 45 minuter gått hade Basel träffat ribban och stolpen och i övrigt haft kvällens överlägset vassaste chanser. PSG:s försvar var på sitt generösa humör och släppte igenom nästan alla schweizare som kom.

Men trots darr på nerverna och en småfuskande backlinje tog hemmalaget ledningen eftersom spelare av Angel Di Marías kaliber kan springa bort sig fjorton gånger i rad och ändå göra mål när det femtonde läget kommer.

I andra halvlek touchade Basel trävirket igen, innan Lucas utökade ledningen och säkrade tre poäng med den typ av effektivitet som stora lag ofta har. Edinson Cavanis straffmål var en formalitet.

Klubbledningen från Qatar gav PSG tre år för att skjuta in sig i Europa. På det fjärde skulle det ske. Men det gjorde aldrig det och Zlatan Ibrahimovic fick tacka för sig.

På det femte gäller det att börja om med grovjobbet. Resten får vänta för stunden.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live på viaplay.se