Sparade 600 000 – och vann guld

avKristoffer Bergström

”Utifrån det har vi gjort en fantastisk bedrift”

VITTSJÖ. Bakom Linköpings SM-titel döljer sig en sensationell siffra.

Den överlägsna guldtruppen kostar 600 000 kronor mindre än den som i fjol blev fyra i allsvenskan.

– Utifrån det har vi gjort en fantastisk bedrift, säger tränaren Martin Sjögren.

Tänk att ditt lag förlorar med 5–0 i sista omgången och är långt från att vinna allsvenskan. Till nästa år vill ni komma högre än fyra, men inte genom att värva utan genom att strypa spelarbudgeten och pressa ner truppen till ett minimalt antal spelare.

Det låter som en omöjlighet. Det var det kanske också fram till säsongen 2016 då Linköping blev bäst i Sverige exakt så.

I vintras saknade östgötarna pengar, så 19 spelare fick bli 17 och 600 000 kronor sparades in. Ett par månader senare har den bantade truppen ointagliga åtta poängs försprång med två omgångar kvar av allsvenskan. Målskillnaden är plus 48.

12 av 17 i landslag

Det var inte bara budgeten som slaktades, det var motståndet.

– Vi har haft en ansträngd ekonomi och var tvungna att vrida på spelarbudgeten, säger tränaren och sportchefen Martin Sjögren.

Är det inte för tajt att ha 17 spelare i en trupp?

– Jo, egentligen är det så om vi tittar på belastningen. Av 17 spelare är 12 aktiva i landslag. Det är fantastiskt att vi klarar det utan skador. I många ligor har de i toppen, som Leicester förra året, också minst skador.

Flera kan försvinna

LFC är fortfarande en småskalig förening jämfört med kolosserna i Frankrike, England och Tyskland. Kontrakten går ut för fem av kuggarna i laget och av dem försvinner definitivt Mariann Gajhede Knudsen, som ska sluta med fotboll. I övrigt ser också Pernille Harder och Stina Blackstenius ut att kunna försvinna utomlands.

Men mitt i guldfesten vill ingen av anfallarna prata om framtiden

– Det vill jag inte tänka på i dag, säger Blackstenius.

– Jag vet inte än. Vi får se, säger Harder.

LFC har redan kommit med sina slutbud till duon. Högre löner kan de inte betala, enligt Sjögren. Om stjärnorna drar vet han att föreningen inte kan köpa ihop lika högkalibriga anfallare. I stället gäller det att fortsätta på den inslagna vägen med kontinuitet.

– Tänk på att laget är ungt. Vi har en snittålder på 24 i vår trupp. Det har hänt mycket med spelarna vi behållit tre-fyra år, säger han.