Klar för ny klubb – trots hjärtdödshotet

FOTBOLL

Allsvenske profilen trotsar Uefas råd: ”Klar för spel”

Foto: BILDBYRÅN

Alhaji Kamara får inte spela fotboll för Uefa med risk för plötslig hjärtdöd.

Nu har den förre IFK Norrköping-anfallaren skrivit på för MLS-laget DC United.

– Alhaji Kamara förmodligen klar för spel i USA idag eller imorgon, säger IFK Norrköpings ordförande Peter Hunt till Klackspark.

Fotbollsvärlden har den senaste tiden plågats av tre plötsliga dödsfall på tre dagar.

I fredags stannade Patrick Ekeng hjärta mitt under match och de två senaste dagarna har både Bernardo Ribeiro och Jeanine Christelle Djomnang dött på en fotbollsplan.

Trotsar läkarna – klar för MLS

En som stoppats för att förhindra just en plötslig hjärtdöd vid maximal ansträngning är Alhaji Kamara, 22. Uefa stängde av Kamara från all fotboll under 2016 sedan en ovanlig avvikelse på hjärtats kranskärl upptäckts.

– Det är frustrerande. Inget jag hade förväntat mig och absolut inte hur jag ville att det skulle sluta, sa Kamara då.

Men trots att samtliga hjärtexperter IFK Norrköping var i kontakt med avrådde fortsatt spel kom i förra veckan uppgifter om att sierraleoniern var på väg till MLS-laget DC United.

Och nu verkar allt klart.

– Alhaji Kamara förmodligen klar för spel i USA idag eller imorgon, säger IFK Norrköpings ordförande Peter Hunt till Klackspark.

Annat regelverk i USA

MLS lyder inte under Uefas regelverk och därför kan den 22-årige anfallaren spela i USA – trots de bevisade hjärtproblemen.

Och de amerikanska läkarundersökningarna har gett grönt ljus för spel i MLS.

– Han har spelförbud av Uefa. Sen vet inte jag om det har dykt upp ny fakta som gör att han kan spela i USA, det kan jag inte riktigt svara på. Inte heller om de skulle ha en annan bedömning där borta, sa Norrköpings tränare Janne Andersson till Expressen förra veckan.