Föll ihop på planen – dog på sjukhuset

FOTBOLL

Dinamo Bucharest är i chock.

Kameruanske landslagsmannen Patrick Ekeng har dött.

26-åringen föll ihop i hjärtstillestånd under en match och avled senare på sjukhuset, enligt lokala medier.

Foto: Patrick Ekeng.

Det var i den 70:e minuten, vid ställningen 3-2 mot Viitorul i den rumänska ligan, som det ofattbara inträffade. Patrick Ekeng – som hade blivit inbytt sju minuter tidigare – var inte delaktig i spelet men föll plötsligt ihop livlös på gräset varpå chockade lagkamrater och motståndare samlades runt honom.

Dog på sjukhuset

Sjukvårdare var snabbt på plats för att se över den kameruanske landslagsmannen men de insåg snabbt att läget var akut och 26-åringen fördes till ett sjukhus som låg två minuter därifrån.

Spelare och ledare grät när Ekeng kördes av planen i ambulans och hundratals supportrar ska ha tagit sig till sjukhuset och samlats utanför.

Men Ekengs liv gick inte att rädda.

Han avled mindre än två timmar efter att ha anlänt på sjukhuset.

Enligt internationella medier ska ambulansen inte ha varit utrustad med verktyg för hjärt-lungräddning utan avsedd enbart för transportering.

Ekeng ska enligt uppgift inte ha haft problem med hjärtat sedan tidigare.

Mittfältaren hade tidigare spelat för spanska Cordoba, franska Le Mans och schweiziska Lausanne. 6 oktober och 27 juli 2013 mötte han svenske Behrang Safaris Basel i den schweiziska ligan.

Ekeng gjorde sju landskamper för Kamerun.

Hänt förut

Det är andra gången som Dinamo Bucharest skakas av ett dödsfall. År 2000 kollapsade lagets dåvarande kapten Catalin Hildan under en träningsmatch och avled.

Över 20 fotbollsspelare har dött av hjärtfel sedan dess.

År 2003 dog Ekengs landsman, tillika Premier League-spelaren, Marc-Vivien Foe av en hjärtattack mitt under semifinalen i Confederations cup.

2011 dog den nigerianske backen Bobsam Eljiko, 30 år gammal, under ett belgiskt ligamöte och våren 2012 kollapsade Livornos Piermario Morosini under en match i italienska Serie B och avled.