Zlatan i OS-truppen – Guidetti stoppades

avPatrik Brenning, Pelle Strandman

Guidetti och Krafth får inte åka med till OS: ”Förkrossade”

Zlatan Ibrahimovic är med i den svenska OS-truppen.

Men det är fortfarande osäkert om 34-åringen, och ytterligare 24 av de 35 spelarna, kan delta.

– Zlatan har sagt att han är villig att avvakta EM, säger Håkan Ericson.

DOKUMENT: Klassiska OS-laget 1992 – det gör spelarna i dag

Det har varit ett mindre kaos för OS-förbundskaptenen Håkan Ericson sedan Sverige den 31 mars lämnade in den första bruttotruppen till spelen i Rio. Då låg listan på över 100 namn, i maj var den nere på 60 innan Ericson på onsdagen tvingades lämna in 35 namn. Av de ska 18 spelare till sist delta i OS.

– Ur ett sportsligt perspektiv tycker jag att det är helt barockt att redan nu behöva bestämma vilka 35 som ska vara med, säger Håkan Ericson.

Zlatan med men osäker

På listan märks framförallt Zlatan Ibrahimovics namn men det är inte självklart att 34-åringen kan spela turneringen.

– Jag tror inte vi kan vara så positiva ännu. Vi har i utgångsläget känt att de som spelar EM inte kan dubblera men jag har haft en dialog med Zlatan och vi vet inte riktigt vad som händer. Det kan vara en ny fas i hans karriär och Zlatan har sagt att han är villig att avvakta EM och jag som ansvarig har bestämt att mista lilla glipa som finns vill jag hålla öppen för det vore fantastiskt att få med Zlatan även om chanserna inte är så stora i dag. Men vi har en förhoppning.

För Ericson har det varit ett rejält pussel att lägga då turneringen spelas utanför landslagsdatum och ingen klubb därför är tvungen att släppa sina spelare. Dessutom krockar OS med den ordinarie klubblagssäsongen.

Förbundskaptenen säger att han inte velat ta med mer än två spelare från varje klubb, helst inte ta ut spelare som spelar EM och att han samtidigt fått nej från ett antal klubbar som till exempel Midtjylland, AIK, IFK Norrköping och BK Häcken.

”Guidetti och Krafth förkrossade”

Så sent som på tisdagen fick Sverige också negativa besked från Bologna kring Emil Krafth samt från Celta Vigo gällande John Guidetti.

– Guidetti var med ända till i går och han hade förhoppningar men fick till slut ett nej. Emil Krafth var också ganska förkrossad i går. Ingen spelare av de säkert hundra jag pratat med har sagt att ”nej, det är inte aktuellt att åka”. Alla har sagt att ”det här är en gång i livet och jag vill verkligen vara med” men självklart förstår jag det komplexa i situationen. Det är en chans i livet som går dem till spillo.

Ericson är nu bara helt säker på att elva av spelarna på listan faktiskt kan spela OS. När det gäller Ludwig Augustinsson och Victor Nilsson Lindelöf hoppas Ericson att duon ska byta klubbadresser och därmed bli aktuella, då både FC Köpenhamn samt Benfica sagt nej.

– Det är bara en känsla jag har, att de är väldigt intressanta spelare för andra klubbar. Victor Nilsson Lindelöf har slagit igenom i Benfica och det finns klubbar högre i hackordningen som borde kunna vara intresserade. Men det är min spekulation. Samma med Ludwig Augustinsson som imponerat i FCK.

Håkan Ericson berömmer samtidigt Djurgårdens IF, Örebro SK och IF Elfsborg för deras samarbetsvilja. Som reserver har förbundskaptenen valt spelare som inte är ordinarie i sina klubblag för att vara säker på att även få in dem med kort varsel.

ARTIKELN HANDLAR OM