”Vi har ingen rolig erfarenhet av Sverige”

FOTBOLL

Bulgarien hoppas på första segern sedan 1967

Foto: Petar Hubchev.

SAINT DENIS. Les Bleus blev en övermäktig uppgift för Petar Hubchevs mannar.

Nu siktar Bulgarien på att ladda om för en mer realistisk uppgift – men mot ett lag de inte slagit sedan 1967.

– Vi har ingen rolig erfarenhet av Sverige, vi måste försöka hitta deras svagheter, säger Mihail Aleksandrov till Sportbladet efter förlusten i Frankrike.

Bulgarien tog ledningen mot Frankrike på Stade de France efter att ha tilldömts en tveksam straff i öppningsminuterna. Mihail Aleksandrov placerade bollen i mål via Hugo Lloris stolpe i matchens sjätte minut, men sedan var det roliga över för gästerna.

Hemmalaget och EM-tvåan svarade med tre mål i första halvlek, i tu och ordning av Kevin Gameiro, Dimitri Payet och Antoine Griezmann. I andra halvlek slog Gameiro fast slutresultatet till 4–1.

”Bra för oss att Zlatan inte spelar”

Bulgarien, som slog Luxemburg i första kvalmatchen med 4–3, leds sedan drygt en vecka av gamle -94-hjälten och försvararen Petar Hubchev. Han har bara haft fyra träningar på sig med sitt landslag och någon nyinstallerad defensiv briljans var svår att spåra mot Frankrike. Bulgarerna hade ytterst lite att säga till om på Stade de France och uppvisade betänkliga hål i försvarsspelet.

– Vi gör stora individuella misstag i dag. Vi har en svår match mot Sverige framför oss, men vi hoppas kunna visa oss bättre då, säger Hubchev efter matchen.

– Det är bra för oss att Zlatan inte spelar längre, men Sverige har många unga bra spelare, säger Ludogoretsspelaren Svetoslav Dyakov.

– De har många erfarna spelare som är ute i Europa, så det är ingen skillnad från tidigare. Sverige är ett lag vi konkurrerar med i gruppen, nu måste vi fokusera på deras svagheter och ta poäng mot dem, säger Bulgariens mittfältare Mihail Aleksandrov till Sportbladet efter matchen.

”Inte varit positivt...”

Vad är de svaga sidorna?

– Jag vet inte än, vi måste videoanalysera dem först, säger Aleksandrov, som dock visar sig ha bättre koll bakåt i tiden.

Bulgarien och Sverige har mötts 14 gånger och bara två har slutat med svensk förlust. Senaste gången var 1967. I mästerskapssammanhang minns många svenskar – och säkert bulgarer – 4-0-krossen i bronsmatchen i VM 1994 och öppningsmatchen i EM tio år senare, då Sverige vann med 5-0.

– Vi har mycket erfarenhet historiskt av att möta Sverige och det har inte varit positivt för oss, konstaterar Aleksandrov.

Bulgarien har tre poäng i grupp A, Sverige, Frankrike och Holland delar förstaplatsen på fyra poäng. Sverige och Bulgarien möts på Friends Arena på tisdag.